Persona...Terpesona

Friday, February 25, 2011

siehe meine Hella!

lepas install CAI kelmarin..aku tak puas ati, foglight dah tak der..so kena cari alternatif untuk menyuluh jalan malam2..ronda kedai acc lagi la jwbnya..berjumpalah dengan apa yang aku nk sebagai ganti..HELLA spotlight. aku mmg dah lama berkenan, tp sebabkan harga yang mahal dan aku tak nmpk tempat untuk pasang..maka aku batalkan.tp sekarang dah ada sebab untuk pasang!!!


sampai kena tanggal bumper..


nampak garang tak?



di malam hari..


dari depan



siap ada kembar lagi..


DIY Cold Air Intake

menjadi satu kemestian pulak kepada pelengkap modifikasi ekzos mesti dipasang CAI (Cold Air Intake). tujuannya utk menyalurkan terus udara sejuk dari hadapan ke extractor ekzos. sbb extractor ni biasanya terhalang dengan radiator enjin dan aircond. jadi adanya paip CAI ni, udara dapat diterima secara terus oleh extractor

so, atas dorongan rakan-rakan..aku pun DIY la CAI ni. ada dua jenis material yang biasa bagi CAI..iaitu aluminium atau plastik, dua-dua ni flexible. mestilah kena flexible baru mudah nak bentuk kan paip tu kat celah ruang enjin yang sempit..

so impak lepas pasang CAI ni, paling ketara aku rasa suhu xtractor tu turun sedikit la..bila lepas drive long distance, kalau buka bonet tu kurang la skit bahang xtractor tu..


kerja-kerja memasang CAI


foglight socket bawah persona b-line?

sebelum masuk net..


cai dah siap dipasang...


yang ni dummy CAI je..hehe


nampak kan paip CAI tu, aku guna aluminium


tanpa foglight :(


kemas tak?


ini FC aku lepas install CAI, pada kelajuan malar 90km/j..itupun kalau korang percaya meter FC tu laa..haha


Thursday, February 24, 2011

Ultra racing bar

ultra racing bar.. rujuk www.ultraracing.com.my ...fungsi nya utk menambah kestabilan kenderaan sewaktu mengambil selekoh..it cope with suspension, reduce understeer..ada mcm2 point dalam kereta yang boleh dipasang ultra racing ni..dan memandangkan persona dah mmg manufacture equipped dengan anti roll bar, so aku skip anti roll bar dan pasang ultra racing bar..

beza? mmg berbeza...handling improve, aku blh ambik corner dlm kelajuan yang lbh tinggi (memastikan aku smpi lebih cpt kepada pelanggan hehe)..cuma nk lebih baek dan yakin, perlukan tayar yang bagus dan blh bagi more grip pada jalan..


model ultra racing


3 point ultra racing selamat dpasang




Wednesday, February 23, 2011

first enjin mod..void warranty

untuk makluman, proton persona datang dengan 2 tahun jaminan atau 50,000 km perbatuan yang mana terdahulu..plus dengan xtended warranty (kalau korang ada) 3 tahun (menjadi 5 tahun selepas ditambah dengan 2 tahun jaminan asal) atau 175,000 km perbatuan yang mana terdahulu..

elegance aku dah masuk 10 bulan..hari ni mileage dah cecah 42,000km dah pun..tak lama lagi habislah standard warranty aku..so aku terfikir nk wat first performance mode..ekzos pipeline rasanya mmg sesuai kalau aku wat skrg..

sedikit info pasal ekzos..ada beberapa setup yang common untuk NA engine ni..salah satu 4-1, yang ni sesuai utk kereta manual dan 4-2-1 pulak untuk kereta auto..kelebihan tukar standard extractor kepada aftermarket extractor ni adalah korang leh removekan catalyst converter (cat con) daripada ekzos pipeline..so means more power, tp kurang mesra alam..sbb cat con ni regulation dari eropah untuk jaga alam sekitar kita..

so, setup aku..as recommended by tuan kedai..

1.extractor 4-1
2.pro1 bullet
3.wildfire exhaust
4.remove cat con

selepas tukar, mmg performance naek agak banyak, more torque on low revs..tp kaki pun jadi berat je tkan paddle minyak rapat ke lantai..hehe


1. 4-1xtractor
2. wildfire muffler
3. pro1 bullet


kerja2 memasang xtractor


bullet pro1


wildfire muffler



siap!

DIY Carbon Fiber Hood Pulak..

carbon fiber hood kalau tak salah aku la, salah penggunaannya pada kereta penumpang sekiranya bukan dipasang di kilang (factory fitted)..alasannya sbb kekuatan carbon fiber hood aftermarket tak sekukuh bonet yang biasanya dibuat dari besi..so ini menjejaskan crumple zone kereta..jd bagi yang teringin nk merasa effect aka syok-syok saja blhla lekat CF sticker kt bonet mcm yang aku wat ni..


ini bonet asal..


step 1, sukat bonet anda


step dua, potong ikut apa y anda sukat..potong tu biar lebih skit


step 3, pasang skit demi skit..ratakan dengan tool y betul



step 4, guna heatgun utk kemasan..


barulah dapat surface y rata..xder bubble


hasilnya..



approved!

sedikit tips..kalau ada bubble, guna pin halus..cucuk kt bubble tu, kemudian tekan supaya angin yang terperangkap tu keluar..pastu guna heatgun utk lebih kemasan

DIY Carbon Fiber Lagi..

rasa mcm best lak membalut CF kat part interior ni..








DIY Carbon Fiber Lagi..

ada masa lapang...leh la wat DIY lagi..kali ni..fokus interior pulak..kebanyakkan pemilik persona suka wat CF kat area centre console ngan gear kereta..selalunya warna pilihan CF tu hitam.,so aku tukar kaler je..guna silver

silver ni kelebihan dia akan bagi kontra pada center console tu..nmpk lagi timbul menyerlah..hehe cakap banyak mmg aku tak pndai..tgk pic jer la


center console..

radio


side mirror


hasilnya..




DIY Persona Wing

satu identiti proton persona adalah wing atau sayap pada grill hadapan persona..dulu masa first batch persona atau persona IAFM..wing ni dichromekan supaya berkilat..tp masuk je persona SE ngan elegance..diorang letak kaler silver matte

so, saja je aku diy kaler hitam matte..hasilnya? korang tgk pic la..


sebelum...


selepas...



tanpa grill...


final result..