Persona...Terpesona

Wednesday, February 23, 2011

first enjin mod..void warranty

untuk makluman, proton persona datang dengan 2 tahun jaminan atau 50,000 km perbatuan yang mana terdahulu..plus dengan xtended warranty (kalau korang ada) 3 tahun (menjadi 5 tahun selepas ditambah dengan 2 tahun jaminan asal) atau 175,000 km perbatuan yang mana terdahulu..

elegance aku dah masuk 10 bulan..hari ni mileage dah cecah 42,000km dah pun..tak lama lagi habislah standard warranty aku..so aku terfikir nk wat first performance mode..ekzos pipeline rasanya mmg sesuai kalau aku wat skrg..

sedikit info pasal ekzos..ada beberapa setup yang common untuk NA engine ni..salah satu 4-1, yang ni sesuai utk kereta manual dan 4-2-1 pulak untuk kereta auto..kelebihan tukar standard extractor kepada aftermarket extractor ni adalah korang leh removekan catalyst converter (cat con) daripada ekzos pipeline..so means more power, tp kurang mesra alam..sbb cat con ni regulation dari eropah untuk jaga alam sekitar kita..

so, setup aku..as recommended by tuan kedai..

1.extractor 4-1
2.pro1 bullet
3.wildfire exhaust
4.remove cat con

selepas tukar, mmg performance naek agak banyak, more torque on low revs..tp kaki pun jadi berat je tkan paddle minyak rapat ke lantai..hehe


1. 4-1xtractor
2. wildfire muffler
3. pro1 bullet


kerja2 memasang xtractor


bullet pro1


wildfire muffler



siap!

13 comments:

clubman said...

bro pengguna minyak mcm mana, ingat nak tukaq extrator dulu 4-1, sebab nak buang cat con

Rifaie said...

minyak ok, xbeza, long distance jimat skit

pujangga hina said...

bro... brape rege nie...
berminat nk buat...
kat mn nie....

Rifaie said...

aku buat kt kiong lee, penang

Zainan Khudzari said...

salam bro..bape harga sume ni..extractor + bullet + muffle...? muffle straight flow ke s.flow bro pakai?

Rifaie said...

kos utk setup aku rm550... muffler straight flow

Mr.Apis said...

4-1 vs 4-2-1 is nothing to do with tranny be it auto or manual..its about where you want to move the powerband, low/mid or high rpm...i use 4-2-1 in both my persona iafm auto, and neo cps manual....4-1 is too track oriented..useless if you are not a track kakis or street racer

Rifaie said...

thanks for the info mr. apis, really helpful, i choosed 4-1 because it was recommended by the shop. he said that if i drives more on city rather than highway, 4-1 should increase my pickup and more economy.

Muhd 'Aifaa said...
This comment has been removed by the author.
Muhd 'Aifaa said...

brapa kos extractor 4-1 tu??

Rifaie said...

alamak boss lupa dh, dlm 200 mcm tu, sbb cap ayam je...

IZHARshah said...

boss, kedai kiong lee katna? boleh recommend? kita pakai persona juga. bunyi pada eksoz pula macam mana lepas bro tukaq pakai macam ni?

Rifaie said...

Kiong Lee Enterprise
7 Lebuh Nipah Bukit Jambul, Bukit Jambul, 11900, Bayan Lepas, Pulau Pinang, 11900, Malaysia
+60 4-646 6787

bunyi kuat skit ler, tp xdela sampai berdengung dlm keta hehe