Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Preve Manual Transmission Gear Knob

Assalam semua, entri kali ni berkaitan dengan satu perkakas dalam kereta yang wajib kita pegang setiap kali memandu, gear knob hehe. Memandangkan umur kereta yang semakin meningkat, biasalah alatan "tear and wear" akan menjadi lusuh dan tak menarik dipandang. Sampai masa kali ni, gear knob perlu diganti.
Sebenarnya ada banyak pilihann gear knob, sama ada ganti dengan yang asal, atau beli dari kedai aksesori yang bermacam bentuk dan warna atau dapatkan dari model lain. Memandangkan gear knob yang aku guna sekarang asalnya dari Gen2 CPS, kali ni aku ganti dengan model Proton yang lain, iaitu dari model Preve. 
Untuk rekod, model Preve ni berkongsi part number nya dengan model Iriz juga, untuk spec Executive dan Premium, kalau spec standard bentuknya pun sama cuma berbeza dari finishing untuk indicator gear, dia bukan piano black finishing macam model Preve.

Macam mana boleh terbeli? Hehe kisahnya aku ke Proton Parts Centre nak cari lampu kereta adik aku, sudahnya aku pula ter…

Enjin personaku berbunyi....

Assalam,
Kalau nak dikira, kurang lebih lima tahun aku memandu kereta aku, tak pernah lagi kedengaran bunyi pelik dari enjin. Jangankan IAFM, teppet pun elok je diamnya. Alkisah di satu malam yang hening, masa tu aku nak keluar makan malam, hidup saja enjin kereta, aku terdengar bunyi ni.


Masa tu apa lagi, kelam kabut matikan enjin. Terus buka bonet, dah macam doktor dah, semua dibelek, semua ditekan, semua diketuk-ketuk. Tapi bunyi tak hilang juga. Bunyi seolah macam ada skru yang tertanggal dalam enjin kereta, makin pedal minyak ditekan, makin rancak bunyi tu. 
Memandangkan aku tak ada pilihan selain menyerahkan kepada yang pakar, maka kereta terus dihantar ke Nusantara Auto Garage. Dah jadi bengkel panel untuk kereta aku dah memandangkan formennya yang berpengalaman membaikpulih model keluaran Proton.


Mula-mula sekali cover atas engine dibuka, pemeriksaan di sekitar kawasan enjin dan IAFM. Tak ada benda yang longgar atau tertanggal ditemui

Kemudian di sekitar timing belt, sama, ta…

DIY : CCFL angel eye

Assalamualaikum
Diy kali ini tak berapa detail sangat sebab dibuat dalam keadaan tergesa-gesa dan bukan pada kereta aku, aku bantu rakan aku buat pada kereta dia. 
Mula-mula sekali kena blacken kan lampu dia dulu, sebab lampu yang digunakan diambil dari model persona 2007. Untuk kaedah blacken lampu, boleh rujuk link ni http://tacra.blogspot.com/2010/09/smoked-headlamp-gen-2.html
Okeh, apa yang kena ada? Dua pasang CCFL ring, cat flat black, acrylic double sided dan black tape.

Ini selepas cover jernih depan dibuka dan reflector ditanggalkan
Reflector sebelum dicat



Selesai dicat
Digalakkan guna high temperature paint, ambik flat black. Aku guna brand Samurai, memang famous brand ni, boleh cari di kedai motosikal hehe.


Pasang semula reflector dengan cermat, jaga-jaga jangan tertinggal cap jari hehe. Jangan lupa skru semula reflector tu.


Okeh langkah-langkah memasang ring, saiz yang digunakan adalah 9cm untuk lampu isyarat dan 12cm untuk lampu besar. Pasang dengan cermat sebab ring CCF…

Major Servis 2 : Timing belt

Assalamualaikum,

Pertama sekali aku minta maaf sebab tak dapat nak tunaikan janji untuk buat servis major timing belt di Proton atas alasan kekangan bajet dan masa. Namun, aku buat di sebuah bengkel dan aku memang cadangkan kepada sesiapa yang tinggal berhampiran untuk cuba bengkel ini. Review berdasarkan link http://faieelegance.blogspot.com/2014/09/review-bengkel-nusantara-auto-garage.html

dua link yang berkaitan sebagai rujukan
http://faieelegance.blogspot.com/2012/05/akhirnya-servis-80k-km.html
http://faieelegance.blogspot.com/2014/08/major-servis-kembali-kedua-kalinya.html


Ok, mengikut tertib yer. Mula-mula nak ganti minyak enjin, naik saja kereta ke ramp, angkat ke atas, terus terkejut tengok penapis minyak jadi macam ni. Barangkali dah tersumbat sebab kali terakhir minyak enjin diganti adalah lebih kurang 25k km yang lepas. Kalau korang tanya kenapa pakai sampai 25k km, jawapan paling jujur aku boleh bagi adalah kerana kesempitan bajet hehe. Jadi pastikan penapis minyak diganti s…