Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

Info : Jam Persona 12 jam ke 24 jam?

Assalamualaikum
Ini antara soalan paling kerap aku dapat dari pemandu Proton Persona, kenapa ada yang jam dia 12 jam dan ada yang 24 jam punya format. 
Lama dah nak kongsi info ni, tapi selalu terlupa, jadinya dalam entri ni aku kongsi macam mana nak tetapkan format masa pada jam meter pemuka.
Tengok pada meter pemuka, ada dua butang untuk adjust setting. Kalau nak tukar format jam, tekan butang kanan untuk beberapa ketika sampai paparan jam bertukar jadi 0:00 atau 00:00. 
Kalau jam anda sekarang format 12 jam, dia akan bertukar ke 00:00 dan begitu juga sebaliknya.
Cuma satu peringatan sahaja, setiap kali format jam ditukar, jam mesti ditetapkan semula hehe.
Selamat mencuba!



Engine Persona Berbunyi...

Assalamualaikum

Selamat membaca entri ke 100 blog ini hehe.

Tapi kisah yang saya nak kongsikan ni kisah yang agak menyayat hati. Nak tahu kenapa? Kena dengar dari rakaman youtube bawah ini dahulu.




Bunyi tak tak yang anda dengar tadi tu saya rakam kurang lebih seminggu lepas ia berlaku. Bunyi yang mulanya agak perlahan kemudian semakin kuat. Saya kongsikan di FB, macam-macam respon saya dapat. Antaranya:
1. IAFM rosak 2. Kena adjust tepet 3. Extractor retak / bocor 4. Connecting rod bearing bunyi 5. Minyak enjin hampir kering

Berdasarkan kepada respon yang diterima, saya buat pemeriksaan ringkas. Hasilnya, tekaan kelima tu betul. Minyak enjin dah kering pun sebenarnya, saya boleh kata hampir tiada langsung. Padahal minyak enjin baru saja diganti tak sampai dua minggu.


Saya jenguk ke bawah kereta, sah! Memang ada kebocoran. Kalau dilihat pada foto, memang ada tompokan minyak pada tanah. Kalau tengok pada oil sump pun ada juga. Cuma kurang jelas sebab minyak masih baharu dan jernih.

Esok pa…

200k km mileage

Alhamdulillah, salam Ramadhan al Mubarak kepada semua penganut Islam yang berpuasa. Lama sangat tak ada entry, dan entry kali ni pun biasa saja. Tak ada yang istimewa sangat. Masuk usia 5 tahun Persona aku, baru-baru ni mileage dah mencecah 200k, ketika entry ditulis mileage dah masuk 201,000km dah pun hehe.
200,000km dalam masa 5 tahun, lebih kurang 40k km setahun, atau 3,333km sebulan, ke mana aku dah pergi? Semenanjung Malaysia dah habis pusing, termasuk selatan thai. Hehe.
Masalah? Ada la bunyi rattling kat bahagian vent aircond, itu pun minima saja. Suspension ada bunyi sikit-sikit bila lalu speed bump. Selain itu, tak ada bunyi pelik-pelik kedengaran.
Servis? Normal servis, minyak enjin, filter, spark plug. Timing belt dah buat dua kali. Waterpump masih guna yang dari timing belt masa pertama kali tukar, tensioner pun dari mileage 40k, sebab pernah claim masa dalam warranty, ada bunyi cengkerik sikit-sikit bila buka aircond.
Major problem? Alhamdulillah belum ada, power windows…

DIY Swap LED Board lampu belakang Persona Elegance

Assalam...
Siapa pernah baca entri sebelum ini http://faieelegance.blogspot.com/2013/01/diy-ganti-led-module-lampu-belakang.html. Ini perkongsian yang hampir serupa cuma berbeza sedikit sahaja hehe.
Kisahnya bila satu lampu LED yang aku beli rosak, lampu brek tak menyala. Dalam mencari LED board dari rakan-rakan, aku cuma dapat yang sebelah kanan, sedangkan yang rosak sebelah kiri. Selepas berfikir panjang, aku rasa aku nak cuba swap juga walaupun bukan secara plug and play.

Mula-mula tanggalkan dua sambungan wayar punca kuasa dan ground seperti dalam bulatan. Jangan lupa cabutkan soket 3 pin dari housing LED juga.


Swap board macam biasa, jangan risau bab sambungan wayar sebab saiz pin berbeza jadi anda mudah kenal mana sambungan yang betul. Insya Allah takkan silap pasang.
Kerja seterusnya cari jalan untuk pasang board pada housing LED. Harus diingat, tak boleh plug and play sebab bukan dari jenis yang sama, yang rosak kiri, yang dipasang semula sebelah kanan. Jadinya aku pasang mac…

Oil Sump leaking dan enjin overheating

Assalam dan bertemu kembali.
Ini kisah sedih, sangat tidak disangka-sangka dalam mana kereta aku menginjak ke usia 5 tahun pada bulan ini dan mileage hampir mencecah 200,000 km.
Sepatutnya servis kali ni jadi rutin biasa untuk persona aku. Cuma seminggu sebelum aku datang servis suhu enjin ada masa jadi agak tinggi dan hampir mencecah zon merah. Simptom agak pelik sebab berlaku masa aku idle atau sangkut dalam kesesakan, suhu akan naik, kemudian turun balik dalam masa seminit dua, berlaku berulang-ulang.
Jadi kali ini kena servis macam biasa, ganti minyak enjin dan check kenapa suhu enjin jadi naik turun.

Aku pun tetapkan janji temu macam biasa di worskyop kegemaran aku, Nusantara Auto Garage sabtu lepas. Masuk saja service bay, kereta dinaikkan, terkejut aku bila tengok lelehan minyak enjin disekeliling oil sump dan bertebaran sampai ke suspensi kereta. Nampak memang kritikal.




Sebelum apa-apa pun ini minyak enjin pilihan kali ini, terus dari Jepun hehe. Brand Suzuka. Untuk semi sint…

DIY Lampu belakang Persona Elegance dengan harness Non-Elegance

Assalam, DIY sekali lagi. Kali ini kita buat versi rojak. Lampu belakang persona elegance dengan harness lampu persona pre-elegance hehe.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah, sepasang lampu elegance, sepasang harness lampu pre-elegance atau non-elegance, black tape, tork screw saiz 20 serta 10, dan wire stripper.
Maaf yer, foto senget, blogspot ni tak ada option untuk rotate foto.
Mula-mula kita kena buka lampu untuk keluarkan board LED, board ni disambung ke harness menggunakan soket 3 pin, memandangkan harness kita tak ada soket tu, jadinya kita akan potong soket tu dan buat sambungan terus.



Soket ini terpaksa dipotong. Begitu juga dengan soket lampu brek di harness. Cara nak kenal soket mana yang kena dipotong, soket bulb tu ada tiga wayar berwarna hitam, hijau dan hijau berjalur putih.
Selesai dipotong, kita akan sambungkan wayar antara board LED dan harness. Di board LED ada tiga wayar berwarna merah, hitam dan hijau. Di harness pula ada tiga wayar berwarna hitam, hijau dan hijau…