Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

DIY lampu kabus persona base line...

assalamualaikum semua...
memandangkan dah bertukar daripada lampu hella kepada spotlight yang lebih kecil dan "integrated" dengan bumper neo R3 aku, aku pun cadang nak buat suis yang nampak original atau  OEM kata banyak orang. 
maka berbekalkan pengalaman belajar elektrik serba sedikit, ditambah ada kelengkapan yang sesuai maka aku pun ambil keputusan untuk buat sambungan pada lampu kabus yang sedia ada dengan bumper baru kereta aku.
lawatan ke proton shoppe, aku beli suis konsol tengah sama seperti model m/h line, untuk makluman model b line tak ada suis untuk lampu kabus.


cara nak pasangkan mudah saja, buka cover kepada suis konsol tengah, tuil bucu penutup dengan pemutar skru philips, hati-hati jangan calarkan dashboard. kemudian, bila dibuka, ada dua skru di suis, tanggalkan, kemudian unplug dua kabel di belakang kotak suis, pastu masukkan suis konsol yang baharu. pastu bolehlah uji butang lampu kabus, kalau menyala hijau, kira dah ok la tu hehe

di bawah kereta berdeka…

Wajah baru persona ku....

Assalamualaikum, lama juga tak kemaskini blog, kesibukan kerja ditambah pula dengan ketiadaan kereta maka aku berhenti menaip seketika. hehe, cakap pasal ketiadaan kereta, kereta aku masuk bengkel untuk cat, bertukar warna dengan tema lain. tema diilhamkan daripada satria neo lotus racing yakni warna hijau british racing ler. proses yang agak panjang, sebulan juga masanya. warna pearl dijadikan pilihan sebab nak nampak kesan yang lebih cantik, rasanya inilah post aku yang paling banyak foto. hehe jemput lah cuci mata semuanya yer..