Skip to main content

Wajah baru persona ku....

Assalamualaikum, lama juga tak kemaskini blog, kesibukan kerja ditambah pula dengan ketiadaan kereta maka aku berhenti menaip seketika. hehe, cakap pasal ketiadaan kereta, kereta aku masuk bengkel untuk cat, bertukar warna dengan tema lain. tema diilhamkan daripada satria neo lotus racing yakni warna hijau british racing ler. proses yang agak panjang, sebulan juga masanya. warna pearl dijadikan pilihan sebab nak nampak kesan yang lebih cantik, rasanya inilah post aku yang paling banyak foto. hehe jemput lah cuci mata semuanya yer..






































inilah sedikit sebanyak kerja-kerja mengecat...dan hasilnya seperti di bawah.....












kos? RM2500.00 termasuk kerja-kerja mengecat stripe sepanjang badan kereta, warna pearl memang agak mahal berbanding metalik, hasil kerja sangat memuaskan dan memang cantik.

Comments

dan137 said…
Salam bro, nak tanya sikit. Boleh kongsi nama bodykit dan mana nak dapat serta kosnya skali?

Thanks
samad said…
salam bro.masuk fender lotus br cantekk bro.
Rifaie said…
dan137
bodykit R3, bumper depan neo R3. kos? hmm bumper 450 tak masuk cat, sideskirt ngn belakang tak pasti sebab saya trade in dgn member

samad, ada cuba tgk dlm mudah fender tu, tak berkenan sebab material dia PU, macam tak setanding dengan material asal je hehe
code18 said…
salam bro, bumper depan neo R3 tu apa material dier, fiber ker PU ?
Helmi Idris said…
Paie, masa ang cat keta tu kan.. ada ang p jpj x.. utk buat surat atau sebagainya..
Rifaie said…
lepas cat tu ada pergi sbb ingat nk tukar warna kt geran tu, tp pegawai JPJ tu kata tak perlu
kusukarayban said…
bro lampu belakang tu brp rm? sy pnye lampu brake led belah kiri dah malap2 gitu..bleh tukar ke die pnye led ke mcmn?
Rifaie said…
http://faieelegance.blogspot.com/2013/01/diy-ganti-led-module-lampu-belakang.html

link ni bro kusukarayban
Unknown said…
bro..rm2500 tu cat luar saje le? ke cat luar dalam dalam?
Rifaie said…
luar dalam, plus stripe kuning dan putih
fauzi vtec said…
Bang...kod wrna ni apa ye?cunn...
Rifaie said…
toyota jade green

Popular posts from this blog

DIY : Puspakom, Tukar nama dan pemeriksaan sewa beli

Assalam, entri pertama untuk 2015 hehe. Entri ni bukanlah berkenaan kereta aku sendiri, tapi kereta rakan aku, aku diamanahkan untuk buat pemeriksaan B5 dan B7 untuk kereta dia di Puspakom. Dia nak jual kereta secara sewa beli (hire purchase) jadi kena buat dua pemeriksaan ni. 
Apa itu B5? Mengikut laman puspakom Sebelum pindah milik, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori. Pada akhir pemeriksaan, kami akan mengeluarkan laporan B5, yang diperlukan oleh JPJ apabila memindahkan pemilikan kenderaan. Tanpa laporan B5 ni, pembeli tak boleh melakukan proses tukar nama di JPJ, sebab JPJ perlukan laporan B5 untuk proses tukar nama. Laporan B5 adalah berdasarkan carta alir berikut:

Apa itu B7?
Mengikut laman Puspakom Diperkenalkan pada bulan Jun 2011 dan telah diwajibkan di bawah undang-undang dalam usaha melindungi pembeli kenderaan terpakai daripada membeli kenderaan yang tidak sah dari segi undang-undang atau tidak selamat digunakan di jalan raya. Mana-mana individ…

Enjin Persona Overheat

Assalam, selamat sejahtera.
Saja nak berkongsi pengalaman seorang rakan, yang kereta persona beliau mengalami situasi "overheating". Oleh kerana berlaku di waktu malam, aku cuma dapat buat anggaran yang barangkali radiator kereta ini bocor kerana banyak air yang keluar dari bahagian radiator.



Antara tindakan terawal yang boleh aku buat, aku periksa di rangka kipas radiator dan aircond untuk melihat sama ada dipasang padding atau tidak. Untuk yang tidak tahu apa itu padding pada radiator, boleh rujuk pada dua pautan di bawah.
http://faieelegance.blogspot.com/2011/08/radiator-padding.html
http://faieelegance.blogspot.com/2012/10/info-servis-100000-km-dan-recall-untuk.html
Pemerhatian awal mendapati tiada padding dipasang pada radiator ini. Namun aku tak boleh mengesahkan ketiadaan padding sebagai punca berikutan ruang pemerhatian yang terhad. Waktu pun kian lewat, dari maghrib menganjak ke malam, kereta ditinggalkan di hadapan balai polis yang kebetulan berhampiran dengan lok…

Akhirnya! Servis 80k KM

Assalamualaikum...

alhamdulillah, akhirnya cukup juga modal nak servis untuk 80k, walaupun servis pada mileage 85k, tapi tak kisahlah, asalkan servis :P

ok, setelah ditimbang-timbang, aku memutuskan untuk servis di 3S Juru Autocity. Temujanji pada jam 8.30 pagi dibuat pada 3 Mei 2012. Selesai proses "check in" kereta, aku dihidangkan dengan sarapan pagi, sebakul biskut dan secawan kertas milo hehe...

berikut aku senaraikan "work order" yang aku pilih untuk persona aku, sebagai perbandingan korang boleh rujuk pada post terdahulu, post terdahulu berkenaan servis 80k di Proton

Item dan harga:

1. Procare Basic                         RM66.00
2. Gasket, Drain Plug                  RM3.32
3. Oil filter                                  RM12.22
4. Radiator Coolant                    RM29.29
5. Air filter                                  RM16.71
6. Gear oil                                  RM31.59
7. Procare Advance                   RM150.00
8. Timing belt campro                 …