Persona...Terpesona

Friday, February 25, 2011

DIY Cold Air Intake

menjadi satu kemestian pulak kepada pelengkap modifikasi ekzos mesti dipasang CAI (Cold Air Intake). tujuannya utk menyalurkan terus udara sejuk dari hadapan ke extractor ekzos. sbb extractor ni biasanya terhalang dengan radiator enjin dan aircond. jadi adanya paip CAI ni, udara dapat diterima secara terus oleh extractor

so, atas dorongan rakan-rakan..aku pun DIY la CAI ni. ada dua jenis material yang biasa bagi CAI..iaitu aluminium atau plastik, dua-dua ni flexible. mestilah kena flexible baru mudah nak bentuk kan paip tu kat celah ruang enjin yang sempit..

so impak lepas pasang CAI ni, paling ketara aku rasa suhu xtractor tu turun sedikit la..bila lepas drive long distance, kalau buka bonet tu kurang la skit bahang xtractor tu..


kerja-kerja memasang CAI


foglight socket bawah persona b-line?

sebelum masuk net..


cai dah siap dipasang...


yang ni dummy CAI je..hehe


nampak kan paip CAI tu, aku guna aluminium


tanpa foglight :(


kemas tak?


ini FC aku lepas install CAI, pada kelajuan malar 90km/j..itupun kalau korang percaya meter FC tu laa..haha


2 comments:

Wang said...

Halo why the cool air intake is not to you air box but to the engine ?

Rifaie said...

just to cool down my extractor in a long journey