Persona...Terpesona

Wednesday, February 16, 2011

Interior CCFL..

actually, ini idea yang dah lama aku fikir..since aku dpt first car lg. tp disebabkan kekangan wang ringgit, maklumlaa time tu student poli je, so aku pendamkan hasrat nak buat mcm ni. alhamdulillah bila dah mampu, aku pun teruskan lah plan nk wat lampu karpet ni..

idea dia mcm ni, korang perlukan CCFL atau seumpama dengannya..nk guna LED stripe pun blh jugak..CCFL ni korang leh dapatkan di kedai acc kereta, ataupun jgn terkejut..kat kedai acc PC pun ada..sbb CCFL ni dulu-dulu orang mod letak dlm casing PC..mcm2 kaler ada.

ada dua cara pasang, pertama upah kt kedai..kedai tu costnya bergantung la kan..kt area ni aku tanya, upah pasang mencecah 80 ringgit, nk wat suis lagi katanya. satu pair CCFL dia ambik 40, kalau dua pasang dah 80...mahal jugak tu.

so aku ambik inisiatif upah separuh, DIY separuh..hehe sbb nk pasang utk penumpang blkg agak susah sbb kena cari jalan nk sorok inverter CCFL tu..jd kena bukak centre console, selitkan inverter bawah tu...pastu nk tarik wire ke depan lg..jadi yang blkg aku bg kedai buat, yang depan aku wat sendiri...

kebaikan lampu ni, malam2 senang nk cari barang yang jatuh atas carpet, aku selalu buka time bawak anak-anak kecik ke, ataupun bila lalu roadblock..senang pakcik polis nk tgk isi dlm keta, tak payah la dia nk suluh2...







2 comments:

A D said...

salam...
nak tya, ada suis ker ccfl nih?
suis dia katne eh?

Rifaie said...

letak pd suis pintu, tmbh timer. jd bila pintu ditutup baru dia pdm