Skip to main content

DIY Carbon Fiber Lagi..

ada masa lapang...leh la wat DIY lagi..kali ni..fokus interior pulak..kebanyakkan pemilik persona suka wat CF kat area centre console ngan gear kereta..selalunya warna pilihan CF tu hitam.,so aku tukar kaler je..guna silver

silver ni kelebihan dia akan bagi kontra pada center console tu..nmpk lagi timbul menyerlah..hehe cakap banyak mmg aku tak pndai..tgk pic jer la


center console..

radio


side mirror


hasilnya..




Comments

Haqiqil H. said…
smart la bro
ssh ar nak wat?
Rifaie said…
tak susah kalau ada tools yang betul
Lukmanulhakim said…
2 suis kat tepi tu suis pe bro?
Rifaie said…
suis foglight aku
Katak Hijau said…
nak try wat la..tapi takde heat gun la plak..pakai hair blower pon bleh kut kan..hehe..
Rifaie said…
boleh jugak tu..asalkan ada hot air. hehe
Mcm mana nak buka ye? Dua skru je ke kat bawah kena buka? Ke ada skru tmpt lain lg?
Rifaie said…
buka apa tu bang?

centre console panel tu ada dua skru
radio ada 4 skru
Hafiza Humaira said…
kreta wrna grey smart r buat cm 2 sebab stiker sma wrna je juz ada jalur2 tpi klau kreta wrna chiffon green mmg klakar r ek klau buat huhu
Rifaie said…
@hafiza, kalau chiffon green kena buat CF hitam / bronze yang glossy tu, lawa gak hehe

Popular posts from this blog

DIY : Puspakom, Tukar nama dan pemeriksaan sewa beli

Assalam, entri pertama untuk 2015 hehe. Entri ni bukanlah berkenaan kereta aku sendiri, tapi kereta rakan aku, aku diamanahkan untuk buat pemeriksaan B5 dan B7 untuk kereta dia di Puspakom. Dia nak jual kereta secara sewa beli (hire purchase) jadi kena buat dua pemeriksaan ni. 
Apa itu B5? Mengikut laman puspakom Sebelum pindah milik, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori. Pada akhir pemeriksaan, kami akan mengeluarkan laporan B5, yang diperlukan oleh JPJ apabila memindahkan pemilikan kenderaan. Tanpa laporan B5 ni, pembeli tak boleh melakukan proses tukar nama di JPJ, sebab JPJ perlukan laporan B5 untuk proses tukar nama. Laporan B5 adalah berdasarkan carta alir berikut:

Apa itu B7?
Mengikut laman Puspakom Diperkenalkan pada bulan Jun 2011 dan telah diwajibkan di bawah undang-undang dalam usaha melindungi pembeli kenderaan terpakai daripada membeli kenderaan yang tidak sah dari segi undang-undang atau tidak selamat digunakan di jalan raya. Mana-mana individ…

Enjin Persona Overheat

Assalam, selamat sejahtera.
Saja nak berkongsi pengalaman seorang rakan, yang kereta persona beliau mengalami situasi "overheating". Oleh kerana berlaku di waktu malam, aku cuma dapat buat anggaran yang barangkali radiator kereta ini bocor kerana banyak air yang keluar dari bahagian radiator.



Antara tindakan terawal yang boleh aku buat, aku periksa di rangka kipas radiator dan aircond untuk melihat sama ada dipasang padding atau tidak. Untuk yang tidak tahu apa itu padding pada radiator, boleh rujuk pada dua pautan di bawah.
http://faieelegance.blogspot.com/2011/08/radiator-padding.html
http://faieelegance.blogspot.com/2012/10/info-servis-100000-km-dan-recall-untuk.html
Pemerhatian awal mendapati tiada padding dipasang pada radiator ini. Namun aku tak boleh mengesahkan ketiadaan padding sebagai punca berikutan ruang pemerhatian yang terhad. Waktu pun kian lewat, dari maghrib menganjak ke malam, kereta ditinggalkan di hadapan balai polis yang kebetulan berhampiran dengan lok…

Akhirnya! Servis 80k KM

Assalamualaikum...

alhamdulillah, akhirnya cukup juga modal nak servis untuk 80k, walaupun servis pada mileage 85k, tapi tak kisahlah, asalkan servis :P

ok, setelah ditimbang-timbang, aku memutuskan untuk servis di 3S Juru Autocity. Temujanji pada jam 8.30 pagi dibuat pada 3 Mei 2012. Selesai proses "check in" kereta, aku dihidangkan dengan sarapan pagi, sebakul biskut dan secawan kertas milo hehe...

berikut aku senaraikan "work order" yang aku pilih untuk persona aku, sebagai perbandingan korang boleh rujuk pada post terdahulu, post terdahulu berkenaan servis 80k di Proton

Item dan harga:

1. Procare Basic                         RM66.00
2. Gasket, Drain Plug                  RM3.32
3. Oil filter                                  RM12.22
4. Radiator Coolant                    RM29.29
5. Air filter                                  RM16.71
6. Gear oil                                  RM31.59
7. Procare Advance                   RM150.00
8. Timing belt campro                 …