Skip to main content

DIY rear lights BMW effect

selalu bila tgk bmw 5 series waktu mlm, aku suka ikut blkg dia..sebabnya? dpt tgk lampu belakang dia yang lawa tu la..kan best kalau ada lampu mcm tu utk persona, sbb design lampu mcm ni ada utk model proton waja ngan toyota vios...

jadi pikir punya pikir, aku pun dptla idea mcm mana nk wat lampu mcm tu..ada dua idea tau. satu, cari EL light, pastu tarek je kat belakang lampu tu, then tinted..tapi aku kena pikir wiring sekali. then wiring kalau usik time ada warranty nnt voidla waranty elektrik keta aku

idea kedua adalah, gunakan sticker..ini idea paling murah dan mudah.kalau rasa tak lawa, leh buang mcm tu aje..hehe

so bermula lah kerja-kerja DIY aku...

ini idea asal la..perasan kan lining merah kt lampu 5 series ni?






ok, ni lepas pasang sticker..noted kt lining merah kt signal light




amcam? ada mcam 5 series?


haa, ni lagi satu pic racun..time ni subuh kat masjid sultan mizan aka masjid besi


Comments

Mei Slumberz said…
Assalamualaikum bos, tumpang tanya.
Lampu bumper belakang yang bawah tu nak pasang macam mana?
Tak berapa pandai sangat. Ada usya wayar lampu belakang ada sama warna.
Adakah kikis wayar tu dan pasang ikut warna?
Rifaie said…
ambil wayar lampu belakang, yang lampu merah tu, bukan wayar lampu brek. tp kalau nak lampu tu menyala waktu brek, sambung dgn wayar lampu brek

Popular posts from this blog

DIY : Puspakom, Tukar nama dan pemeriksaan sewa beli

Assalam, entri pertama untuk 2015 hehe. Entri ni bukanlah berkenaan kereta aku sendiri, tapi kereta rakan aku, aku diamanahkan untuk buat pemeriksaan B5 dan B7 untuk kereta dia di Puspakom. Dia nak jual kereta secara sewa beli (hire purchase) jadi kena buat dua pemeriksaan ni. 
Apa itu B5? Mengikut laman puspakom Sebelum pindah milik, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori. Pada akhir pemeriksaan, kami akan mengeluarkan laporan B5, yang diperlukan oleh JPJ apabila memindahkan pemilikan kenderaan. Tanpa laporan B5 ni, pembeli tak boleh melakukan proses tukar nama di JPJ, sebab JPJ perlukan laporan B5 untuk proses tukar nama. Laporan B5 adalah berdasarkan carta alir berikut:

Apa itu B7?
Mengikut laman Puspakom Diperkenalkan pada bulan Jun 2011 dan telah diwajibkan di bawah undang-undang dalam usaha melindungi pembeli kenderaan terpakai daripada membeli kenderaan yang tidak sah dari segi undang-undang atau tidak selamat digunakan di jalan raya. Mana-mana individ…

Enjin Persona Overheat

Assalam, selamat sejahtera.
Saja nak berkongsi pengalaman seorang rakan, yang kereta persona beliau mengalami situasi "overheating". Oleh kerana berlaku di waktu malam, aku cuma dapat buat anggaran yang barangkali radiator kereta ini bocor kerana banyak air yang keluar dari bahagian radiator.



Antara tindakan terawal yang boleh aku buat, aku periksa di rangka kipas radiator dan aircond untuk melihat sama ada dipasang padding atau tidak. Untuk yang tidak tahu apa itu padding pada radiator, boleh rujuk pada dua pautan di bawah.
http://faieelegance.blogspot.com/2011/08/radiator-padding.html
http://faieelegance.blogspot.com/2012/10/info-servis-100000-km-dan-recall-untuk.html
Pemerhatian awal mendapati tiada padding dipasang pada radiator ini. Namun aku tak boleh mengesahkan ketiadaan padding sebagai punca berikutan ruang pemerhatian yang terhad. Waktu pun kian lewat, dari maghrib menganjak ke malam, kereta ditinggalkan di hadapan balai polis yang kebetulan berhampiran dengan lok…

Akhirnya! Servis 80k KM

Assalamualaikum...

alhamdulillah, akhirnya cukup juga modal nak servis untuk 80k, walaupun servis pada mileage 85k, tapi tak kisahlah, asalkan servis :P

ok, setelah ditimbang-timbang, aku memutuskan untuk servis di 3S Juru Autocity. Temujanji pada jam 8.30 pagi dibuat pada 3 Mei 2012. Selesai proses "check in" kereta, aku dihidangkan dengan sarapan pagi, sebakul biskut dan secawan kertas milo hehe...

berikut aku senaraikan "work order" yang aku pilih untuk persona aku, sebagai perbandingan korang boleh rujuk pada post terdahulu, post terdahulu berkenaan servis 80k di Proton

Item dan harga:

1. Procare Basic                         RM66.00
2. Gasket, Drain Plug                  RM3.32
3. Oil filter                                  RM12.22
4. Radiator Coolant                    RM29.29
5. Air filter                                  RM16.71
6. Gear oil                                  RM31.59
7. Procare Advance                   RM150.00
8. Timing belt campro                 …