Persona...Terpesona

Tuesday, December 25, 2012

DIY lampu kabus persona base line...

assalamualaikum semua...

memandangkan dah bertukar daripada lampu hella kepada spotlight yang lebih kecil dan "integrated" dengan bumper neo R3 aku, aku pun cadang nak buat suis yang nampak original atau  OEM kata banyak orang. 

maka berbekalkan pengalaman belajar elektrik serba sedikit, ditambah ada kelengkapan yang sesuai maka aku pun ambil keputusan untuk buat sambungan pada lampu kabus yang sedia ada dengan bumper baru kereta aku.

lawatan ke proton shoppe, aku beli suis konsol tengah sama seperti model m/h line, untuk makluman model b line tak ada suis untuk lampu kabus.



cara nak pasangkan mudah saja, buka cover kepada suis konsol tengah, tuil bucu penutup dengan pemutar skru philips, hati-hati jangan calarkan dashboard. kemudian, bila dibuka, ada dua skru di suis, tanggalkan, kemudian unplug dua kabel di belakang kotak suis, pastu masukkan suis konsol yang baharu. pastu bolehlah uji butang lampu kabus, kalau menyala hijau, kira dah ok la tu hehe


di bawah kereta berdekatan bucu bumper hadapan, cari kepala wayar macam foto di atas, untuk makluman, pendawaian lampu kabus memang dah ada pada semua model persona, cuma yang base line tidak dibekalkan bersama dengan suis dan lampu kabus tapi ada pendawaian lengkap dengan fius dah. jadi kerja-kerja pun memang dah straight forward dah.

dalam post lama, berkenaan CAI, aku ada post satu foto pasal kepala wayar ini. lihat foto kedua yer

sebelum ke foto seterusnya, aku minta maaf sebab tak sertakan foto-foto wiring sebab terlalu teruja tengok lampu menyala, lupa nak snap foto wiring, tapi secara kasar, wayar daripada kepala soket tu, yang merah itu positif, yang hitam itu negatif, jadi sambung terus saja ke lampu kabus, pastikan korang tahu mana wayar positif dan negatif lampu kabus yer.









kos untuk suis konsol tengah tu harganya Rm140.00 di proton shoppe, aku rasa boleh dapat lebih murah kalau beli di kedai aksesori kereta. rasanya bumper tu lebih sempurna bila lampu kabus tu dah menyala dan paling penting nampak OEM...hehe

Wajah baru persona ku....

Assalamualaikum, lama juga tak kemaskini blog, kesibukan kerja ditambah pula dengan ketiadaan kereta maka aku berhenti menaip seketika. hehe, cakap pasal ketiadaan kereta, kereta aku masuk bengkel untuk cat, bertukar warna dengan tema lain. tema diilhamkan daripada satria neo lotus racing yakni warna hijau british racing ler. proses yang agak panjang, sebulan juga masanya. warna pearl dijadikan pilihan sebab nak nampak kesan yang lebih cantik, rasanya inilah post aku yang paling banyak foto. hehe jemput lah cuci mata semuanya yer..






































inilah sedikit sebanyak kerja-kerja mengecat...dan hasilnya seperti di bawah.....












kos? RM2500.00 termasuk kerja-kerja mengecat stripe sepanjang badan kereta, warna pearl memang agak mahal berbanding metalik, hasil kerja sangat memuaskan dan memang cantik.