Persona...Terpesona

Saturday, April 30, 2011

selamat tinggal standard warranty!!!

photo below tell u something!!!



akhirnya habis sudah standard warranty aku..it only takes 53 weeks :P

terima kasih proton!

ingat tak ari tu aku ada up satu photo PE b line briliant red. tadi aku ronda proton edar kt juru penang, so dlm showroom ada la satu PE b line briliant red, jadi sembang-sembang ngan salesman katanya kaler ni limited 100 unit je..so aku pun belek2, terjumpa la satu improvement pada engine bay persona..


ini layout asal


ini rubber insulator yang dipasang pada piping


sekarang dah jd standard...

bgslah bila proton wat mcm ni, at least proton ada improvement pada model keluarannya, xsemata-mata tunggu org komplain, bru nk tukar..tahniah proton!



Friday, April 22, 2011

DIY PVC Cold Air Intake

atas permintaan kawan-kawan, aku uploadkan gambar pemasangan CAI PVC. sbb nak demo punya pasal, aku terpaksa "pasang" semula CAI ni sbb pemasangan sblm ni aku tak snap pic satu persatu langkah kerja dia..

so bermula dengan tmpt kerja, kena pilih kawasan longkang, aku park keta aku tepi longkang jadi aku boleh menyusup ke bawah keta untuk pasang intake depan :P

so step by step pic dia..


engine bay yang standard.
.
ini holder intake custom made, cuma kena cari kaki 88


tanggalkan air filter box


keluarkan air filter box, baru ada ruang nk buat kerja


ok, ini laluan CAI, antara tapak bateri dan radiator hose


PVC CAI


ok, mula2 masukkan CAI test tgk muat ke tak


setelah disusunatur


bawah engine


sambung ke front intake






dah sambung ke front intake, sila skrukan


sambungkan inner intake ke kaki 88


pasang balik air filter box


langkah berjaga-jaga, pastikan ada ruang antara radiator hose, CAI dengan engine fan


pasang air filter


siap!



persona elegance base line briliant red?

warna briliant red PE mmg dikaitkan dengan model paling tinggi dlm kelas persona, model H line. tp apa yang aku jumpa pagi tadi di SC juru, penang adalah sangat pelik pada aku..ada briliant red untuk base line model.hehe pas ni kaler ni kira tak ekslusif dah untuk persona H line




bermula extended warranty...

selepas selesai 50 ribu km servis, bermakna tamatlah jaminan standard persona elegance aku setelah dimilik selama 367 hari..cepatnya masa berlalu. cuma kereta tu masih belum pasti berapa lama akan trouble free, aku berdoa pada allah moga-moga tak banyak lah ragam keta tu..

servis hari ni, aku cuma wat minor servis tapi tukar brake pad dan servis brek belakang..braking fluid ngan gear oil pun aku ganti sekali. dan buat pertama kali kereta aku guna castrol magnatec..first impression, bunyi enjin kurang dan sedap..tp mgkn sbb minyak tu baru lagi. nnt lepas 10k km aku bg review sekali lagi la..beralih dari caltex havoline kepada castrol magnatec.


brake pad baru..trestor


dah siap pasang


servis sekali brake belakang


powered by castrol magnatec