Persona...Terpesona

Friday, April 22, 2011

DIY PVC Cold Air Intake

atas permintaan kawan-kawan, aku uploadkan gambar pemasangan CAI PVC. sbb nak demo punya pasal, aku terpaksa "pasang" semula CAI ni sbb pemasangan sblm ni aku tak snap pic satu persatu langkah kerja dia..

so bermula dengan tmpt kerja, kena pilih kawasan longkang, aku park keta aku tepi longkang jadi aku boleh menyusup ke bawah keta untuk pasang intake depan :P

so step by step pic dia..


engine bay yang standard.
.
ini holder intake custom made, cuma kena cari kaki 88


tanggalkan air filter box


keluarkan air filter box, baru ada ruang nk buat kerja


ok, ini laluan CAI, antara tapak bateri dan radiator hose


PVC CAI


ok, mula2 masukkan CAI test tgk muat ke tak


setelah disusunatur


bawah engine


sambung ke front intake






dah sambung ke front intake, sila skrukan


sambungkan inner intake ke kaki 88


pasang balik air filter box


langkah berjaga-jaga, pastikan ada ruang antara radiator hose, CAI dengan engine fan


pasang air filter


siap!



11 comments:

sk slim river said...
This comment has been removed by the author.
sk slim river said...

apa fungsinya

Rifaie said...

alirkan udara sejuk ke enjin

Ms.Neyra said...

mcm x betul jak bro. baik tebuk lobang kat hood engine dr susah2 pasang mcm ni

Rifaie said...

haha masing-masing punya kreativiti... saya nk kekalkan rupa standard. kalau tebuk hood nanti dah macam keta racing je

Fit Blur said...

buat dkat dua2 blah ke? kat front intake nmpak cm ade dua lobang kat bumper dpan? nmpak smart gak ar.

Rifaie said...

buat kt sebelah kanan je, yang kiri tu dummy je hehe

MOHD SHAFIQ said...

bro, untuk myvi 1.0 blh ajarkan?? ataw bgi nasihat bila nk p pasang di kedai nak gitaw macamna bru betul,maaf sy low bab kereta

Rifaie said...

alamak bang, saya enjin myvi belum pernah cuba hehe. tp spatutnya konsep dia sama ja, asalkan laluan angin tak kena mana2 bahagian enjin yang panas/bergerak, sepatutnya ok

Unknown said...

Bang boleh ajar tak mcm mana nak pasang kat proton waja ?

Rifaie said...

saya tak pernah pasang di waja hehe.

kalau laluan lubang intake tak ada, saya tengok kebanyakkan orang diorang tebuk lubang di sisi bumper. nampak ganas jugak macam tu