Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

200k km mileage

Alhamdulillah, salam Ramadhan al Mubarak kepada semua penganut Islam yang berpuasa. Lama sangat tak ada entry, dan entry kali ni pun biasa saja. Tak ada yang istimewa sangat. Masuk usia 5 tahun Persona aku, baru-baru ni mileage dah mencecah 200k, ketika entry ditulis mileage dah masuk 201,000km dah pun hehe.
200,000km dalam masa 5 tahun, lebih kurang 40k km setahun, atau 3,333km sebulan, ke mana aku dah pergi? Semenanjung Malaysia dah habis pusing, termasuk selatan thai. Hehe.
Masalah? Ada la bunyi rattling kat bahagian vent aircond, itu pun minima saja. Suspension ada bunyi sikit-sikit bila lalu speed bump. Selain itu, tak ada bunyi pelik-pelik kedengaran.
Servis? Normal servis, minyak enjin, filter, spark plug. Timing belt dah buat dua kali. Waterpump masih guna yang dari timing belt masa pertama kali tukar, tensioner pun dari mileage 40k, sebab pernah claim masa dalam warranty, ada bunyi cengkerik sikit-sikit bila buka aircond.
Major problem? Alhamdulillah belum ada, power windows…