Persona...Terpesona

Friday, April 6, 2012

Info : Servis 80k Persona Manual (Proton Edar Juru)

Assalamualaikum

kalau post sebelum ni aku bercerita tentang kos servis 80k Km di Top Zone SC. kali ni dipaparkan senarai dan harga servis 80k di Proton Edar Juru. aku rasa senarai harga ini boleh dijadikan rujukan sebab aku rasa harga ni standard di semua pusat servis Proton Edar.

Deskripsi dan harga


1. Engine Oil RM 103.00
2. Gasket Drain Plug RM 2.99
3. Oil Filter RM 11.00
4. X1R engine treatment RM 43.20
5. Antibac RM 19.80
6. Spark plug RM 34.20
7. Radiator coolant RM 26.36
8. Air filter 15.04
9. Brake fluid RM 36.00
10. Gear Oil Manual RM 31.59
11. Timing Belt Campro RM 110.73
12. Cam oil seal RM 26.32
13. Crankshaft oil seal RM 43.18
14. Tensioner camshaft drive RM 129.19
15. Aircond belt RM 62.59
16. Bolt RM 0.93
17. Water Pump RM 198.50

Labour 
1. Procare Smart RM 115.20
2. Procare Advance RM 144.00


Subcon Labour
1. RM 49.15
2. RM 73.73


Total Labour                        RM 318.00
Total Parts                           RM 1,044.85
Subcon Service Tax             RM 2.88
Daring Card Discount         RM 105.23 -
SubCon Cost                        RM 84.00
Service Tax                          RM 16.20


Final Amount                       RM1276.70


Amcam? Best ta harga dia? Jangan risau, korang boleh kurangkan lagi tu. Cuma kelebihan bagi pemilik Daring Card, ada diskaun sebanyak RM 105.23. Itu yang best la. Jadi di bawah ni aku senaraikan apa yang aku akan skip



Deskripsi dan harga


1. Engine Oil RM 103.00
2. Gasket Drain Plug RM 2.99
3. Oil Filter RM 11.00
4. X1R engine treatment RM 43.20 *Skip sebab memang aku tak guna
5. Antibac RM 19.80 *Skip
6. Spark plug RM 34.20 *Skip for 100k service
7. Radiator coolant RM 26.36
8. Air filter RM 15.04
9. Brake fluid RM 36.00 *Skip 
10. Gear Oil Manual RM 31.59
11. Timing Belt Campro RM 110.73
12. Cam oil seal RM 26.32
13. Crankshaft oil seal RM 43.18
14. Tensioner camshaft drive RM 129.19
15. Aircond belt RM 62.59
16. Bolt RM 0.93
17. Water Pump RM 198.50


Jadi final amount untuk parts adalah RM 761.42. korang boleh jimat sebanyak RM 283.43 daripada jumlah asal yang dicadangkan oleh proton RM 1,044.85


cuma take note skit, harga di Juru SC mahal sedikit dari Top Zone sebab ada pertambahan jumlah kerja-kerja dan barang yang diganti. Sebagai contoh :

1. Water pump RM 198.50

Jadi pertambahan kos sebanyak RM 198.50 

Final word, mana yang korang pilih terserah pada bajet dan selera masing-masing. kalau aku, aku pilih proton edar berbanding top zone. alasan?

1. perbandingan harga, sesetengah barang di Top Zone mahal sedikit daripada Proton Edar
2. perbezaan jumlah kos keseluruhan yang hampir sama
3. di proton edar aku dapat diskaun daring card
4. kemungkinan TopZone guna alat ganti dari brand AMP berbanding original proton lebih tinggi. sementara di proton semestinya akan guna original proton.

so, fikirla yer. :)

Juru SC


Info : Servis 80k Persona Manual (Pusat Servis Top Zone)

assalamualaikum

cakap berkenaan servis, tak dinafikan setiap kenderaan perlu mengikut servis tetap secara berjadual. ada sesetengah model kenderaan perlu diservis tiap 5 ribu KM, atau 10 ribu KM atau 15 ribu KM dan ada juga setiap 20 ribu KM. walau apa pun, sebaiknya ikutlah jadual servis kenderaaan anda. Ini bukan sahaja membantu anda mengawal selia kenderaan malah meningkatkan jangka hayat enjin dan juga menjamin kesahihan jaminan kenderaan anda daripada pengeluar.

kali ni, aku nak sentuh berkenaan servis 80 ribu KM proton persona campro manual. kiranya ini servis major pertama paling penting untuk model kenderaan ini. banyak parts yang kena diperiksa, diganti dan diservis. kos juga adalah lebih tinggi dari minor servis. memandangkan betapa kritikal dan mahalnya servis kali ni, aku pun meronda di dua buah pusat servis, sekadar nak ambil quotation dan gambaran kerja-kerja servis sahaja. apa yang aku akan senaraikan di sini adalah sekadar rujukan dan harga sebenar atau harga akhir tertakluk pada pusat servis dan jenis perkhidmatan yang korang akan pilih.

pusat servis pertama, Top Zone auto parts. lokasi di seberang jaya bersebelahan carefour seberang jaya. butiran servis tak cukup terperinci tapi aku cuba senaraikan apa yang aku dapat.

Description dan harga


1. Radiator Coolant + battery water RM 29.29 + RM 4.00
2. Engine Oil RM 103.00
3. Oil filter RM 12.22
4. Gasket Drain Plug RM 3.32
5. Screen Wash RM 5.71
6. Spark plug RM 38.00
7. Brake oil RM 10.90
8. Manual Gear Oil RM 60.00
9. Fuel filter RM 32.90
10. Air filter RM 16.71
11. Labor  RM 100.00
_______________________
jumlah RM 416.05

pakej 80 ribu KM ni juga membabitkan penggantian timing belt dan accessory belt. di Top Zone aku tak dapat detail terperinci untuk kerja-kerja ni. cuma yang pasti harga yang diberikan tidak termasuk penggantian water pump dan tensioner.

harga yang diperoleh adalah RM 590.00 termasuk kos upah.

jadi secara kesimpulannya jumlah besar bagi servis 80k di Top Zone adalah RM 1006.05. jumlah ini mungkin besar bagi sesetengah orang. kalau aku sendiri, ada beberapa benda yang aku akan skip untuk kurangkan kos. berikut adalah apa yang aku akan ambil.


Description dan harga


1. Radiator Coolant + battery water RM 29.29 + RM 4.00 *Skip - sebab air dalam radiator masih dalam keadaan baik
2. Engine Oil RM 103.00
3. Oil filter RM 12.22
4. Gasket Drain Plug RM 3.32
5. Screen Wash RM 5.71 *Skip
6. Spark plug RM 38.00 *Skip - akan diganti pada servis 100k (kali akhir ganti pada 60k)
7. Brake oil RM 10.90 *Skip - akan diganti sekali dengan brake pad (100k)
8. Manual Gear Oil RM 60.00
9. Fuel filter RM 32.90 (Yang ini boleh skip sekiranya dah diganti pada servis 60k, tapi aku tak skip sebab belum ganti)
10. Air filter RM 16.71
11. Labor : RM 100.00
_______________________
jumlah baharu RM 328.15

jadi jumlah keseluruhan kalau servis di pusat servis Top Zone adalah RM 918.15. Anda boleh jimat RM 87.90

lampiran sebut harga daripada Top Zone

Top Zone SC