Skip to main content

Info : Servis 80k Persona Manual (Proton Edar Juru)

Assalamualaikum

kalau post sebelum ni aku bercerita tentang kos servis 80k Km di Top Zone SC. kali ni dipaparkan senarai dan harga servis 80k di Proton Edar Juru. aku rasa senarai harga ini boleh dijadikan rujukan sebab aku rasa harga ni standard di semua pusat servis Proton Edar.

Deskripsi dan harga


1. Engine Oil RM 103.00
2. Gasket Drain Plug RM 2.99
3. Oil Filter RM 11.00
4. X1R engine treatment RM 43.20
5. Antibac RM 19.80
6. Spark plug RM 34.20
7. Radiator coolant RM 26.36
8. Air filter 15.04
9. Brake fluid RM 36.00
10. Gear Oil Manual RM 31.59
11. Timing Belt Campro RM 110.73
12. Cam oil seal RM 26.32
13. Crankshaft oil seal RM 43.18
14. Tensioner camshaft drive RM 129.19
15. Aircond belt RM 62.59
16. Bolt RM 0.93
17. Water Pump RM 198.50

Labour 
1. Procare Smart RM 115.20
2. Procare Advance RM 144.00


Subcon Labour
1. RM 49.15
2. RM 73.73


Total Labour                        RM 318.00
Total Parts                           RM 1,044.85
Subcon Service Tax             RM 2.88
Daring Card Discount         RM 105.23 -
SubCon Cost                        RM 84.00
Service Tax                          RM 16.20


Final Amount                       RM1276.70


Amcam? Best ta harga dia? Jangan risau, korang boleh kurangkan lagi tu. Cuma kelebihan bagi pemilik Daring Card, ada diskaun sebanyak RM 105.23. Itu yang best la. Jadi di bawah ni aku senaraikan apa yang aku akan skip



Deskripsi dan harga


1. Engine Oil RM 103.00
2. Gasket Drain Plug RM 2.99
3. Oil Filter RM 11.00
4. X1R engine treatment RM 43.20 *Skip sebab memang aku tak guna
5. Antibac RM 19.80 *Skip
6. Spark plug RM 34.20 *Skip for 100k service
7. Radiator coolant RM 26.36
8. Air filter RM 15.04
9. Brake fluid RM 36.00 *Skip 
10. Gear Oil Manual RM 31.59
11. Timing Belt Campro RM 110.73
12. Cam oil seal RM 26.32
13. Crankshaft oil seal RM 43.18
14. Tensioner camshaft drive RM 129.19
15. Aircond belt RM 62.59
16. Bolt RM 0.93
17. Water Pump RM 198.50


Jadi final amount untuk parts adalah RM 761.42. korang boleh jimat sebanyak RM 283.43 daripada jumlah asal yang dicadangkan oleh proton RM 1,044.85


cuma take note skit, harga di Juru SC mahal sedikit dari Top Zone sebab ada pertambahan jumlah kerja-kerja dan barang yang diganti. Sebagai contoh :

1. Water pump RM 198.50

Jadi pertambahan kos sebanyak RM 198.50 

Final word, mana yang korang pilih terserah pada bajet dan selera masing-masing. kalau aku, aku pilih proton edar berbanding top zone. alasan?

1. perbandingan harga, sesetengah barang di Top Zone mahal sedikit daripada Proton Edar
2. perbezaan jumlah kos keseluruhan yang hampir sama
3. di proton edar aku dapat diskaun daring card
4. kemungkinan TopZone guna alat ganti dari brand AMP berbanding original proton lebih tinggi. sementara di proton semestinya akan guna original proton.

so, fikirla yer. :)

Juru SC


Comments

Popular posts from this blog

DIY : Puspakom, Tukar nama dan pemeriksaan sewa beli

Assalam, entri pertama untuk 2015 hehe. Entri ni bukanlah berkenaan kereta aku sendiri, tapi kereta rakan aku, aku diamanahkan untuk buat pemeriksaan B5 dan B7 untuk kereta dia di Puspakom. Dia nak jual kereta secara sewa beli (hire purchase) jadi kena buat dua pemeriksaan ni. 
Apa itu B5? Mengikut laman puspakom Sebelum pindah milik, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori. Pada akhir pemeriksaan, kami akan mengeluarkan laporan B5, yang diperlukan oleh JPJ apabila memindahkan pemilikan kenderaan. Tanpa laporan B5 ni, pembeli tak boleh melakukan proses tukar nama di JPJ, sebab JPJ perlukan laporan B5 untuk proses tukar nama. Laporan B5 adalah berdasarkan carta alir berikut:

Apa itu B7?
Mengikut laman Puspakom Diperkenalkan pada bulan Jun 2011 dan telah diwajibkan di bawah undang-undang dalam usaha melindungi pembeli kenderaan terpakai daripada membeli kenderaan yang tidak sah dari segi undang-undang atau tidak selamat digunakan di jalan raya. Mana-mana individ…

Akhirnya! Servis 80k KM

Assalamualaikum...

alhamdulillah, akhirnya cukup juga modal nak servis untuk 80k, walaupun servis pada mileage 85k, tapi tak kisahlah, asalkan servis :P

ok, setelah ditimbang-timbang, aku memutuskan untuk servis di 3S Juru Autocity. Temujanji pada jam 8.30 pagi dibuat pada 3 Mei 2012. Selesai proses "check in" kereta, aku dihidangkan dengan sarapan pagi, sebakul biskut dan secawan kertas milo hehe...

berikut aku senaraikan "work order" yang aku pilih untuk persona aku, sebagai perbandingan korang boleh rujuk pada post terdahulu, post terdahulu berkenaan servis 80k di Proton

Item dan harga:

1. Procare Basic                         RM66.00
2. Gasket, Drain Plug                  RM3.32
3. Oil filter                                  RM12.22
4. Radiator Coolant                    RM29.29
5. Air filter                                  RM16.71
6. Gear oil                                  RM31.59
7. Procare Advance                   RM150.00
8. Timing belt campro                 …

Enjin Persona Overheat

Assalam, selamat sejahtera.
Saja nak berkongsi pengalaman seorang rakan, yang kereta persona beliau mengalami situasi "overheating". Oleh kerana berlaku di waktu malam, aku cuma dapat buat anggaran yang barangkali radiator kereta ini bocor kerana banyak air yang keluar dari bahagian radiator.



Antara tindakan terawal yang boleh aku buat, aku periksa di rangka kipas radiator dan aircond untuk melihat sama ada dipasang padding atau tidak. Untuk yang tidak tahu apa itu padding pada radiator, boleh rujuk pada dua pautan di bawah.
http://faieelegance.blogspot.com/2011/08/radiator-padding.html
http://faieelegance.blogspot.com/2012/10/info-servis-100000-km-dan-recall-untuk.html
Pemerhatian awal mendapati tiada padding dipasang pada radiator ini. Namun aku tak boleh mengesahkan ketiadaan padding sebagai punca berikutan ruang pemerhatian yang terhad. Waktu pun kian lewat, dari maghrib menganjak ke malam, kereta ditinggalkan di hadapan balai polis yang kebetulan berhampiran dengan lok…