Skip to main content

Bumbung Suria! (sunroof)

assalamualaikum, rasanya ini post yang paling meriah dengan foto. bezanya, kali ini bukan foto kereta aku, tapi kereta sahabat aku en ridzuan. alhamdulillah murah rezeki beliau maka beliau bercadang nak pasang bumbung suria aka sunroof, setelah dua tinjauan di dua buah kedai di jalan kebun sireh, bkt mertajam dan kulim, kedah, akhirnya keputusan dibuat untuk memilih Sky King Body Car di jalan kebun sireh, bkt mertajam.

pemiihan dibuat atas beberapa faktor, yang pertama kerana harga, kedua pilihan sunroof yang pelbagai dan ketiga kerana yakin dengan kualiti kerja kedai ini yang berpengalaman lebih 12 tahun memasang sunroof. 

Sky King Body Car di Jalan Kebun Sireh

Kereta en Ridzuan, sedia untuk 'dibedah' :P

pemandangan dari hadapan kedai


inilah bumbung sunroof yang dipilih, dari model audi a4 tahun 2001 kalau tak salah aku. audi a4 generasi kelima (B5). faktor pemilihan model ini kerana cerminnya boleh diselit ke bawah bumbung, lebih kemas juga kerana di bawah bumbungnya, penuh dengan lampu hehe

Operasi pertama : keluarkan kerusi hadapan

dan tempat duduk di bahagian belakang

karpet bumbung juga ditanggalkan

rangka sunroof audi a4

seterusnya, kerja-kerja memotong bumbung

selesai pemotongan


bumbung asal persona, ditekap di atas bumbung audi untuk mendapatkan potongan yang sesuai untuk dikimpal pada bahagian bumbung persona yang telah ditanggalkan. 

kerja-kerja memotong bumbung audi setelah disukat

selesai pemotongan


untuk makluman, di antara A dan C pillar, ada dua rangka bumbung, kedua-duanya terpaksa dipotong untuk memberi laluan kepada rangka sunroof. 

selesai pemotongan rangka tengah bumbung

bumbung audi a4 dipasang pada persona

sebelum dikimpal

kerja-kerja mengimpal

teknik kimpalan : spot weld

lapisan undercoat dipasang untuk mengemaskan kimpalan

kerja memasukkan rangka sunroof

selesai diskru pada bumbung

pandangan daripada luar

pandangan dari bawah bumbung

kerja-kerja pendawaian


ini adalah getah saluran dipasang pada keempat-empat bucu sunroof, fungsinya adalah untuk mengalirkan lebihan air yang masuk sekiranya getah pada cermin sunroof telah bocor atau rosak. getah di bahagian hadapan dialirkan keluar terus melalui A pillar, manakala di belakang melalui C pillar terus ke bonet belakang

pemasangan getah paip

pendawaian selesai

step satu, sliding ke bawah bumbung

step dua, bukaan belakang


seperti di awal saya coretkan tadi, audi sememangnya pemurah dengan lampu bumbung, foto menunjukkan lampu untuk penumpang belakang. di hadapan anda akan dapat lampu membaca dan lampu dalaman.

kerja-kerja penyediaan karpet bumbung

cubaan untuk fit pada bumbung


untuk karpet bumbung, karpet audi dan persona dicantumkan bersama. karpet audi di bahagian tengah manakala persona bertindak sebagai bahagian sempadan karpet.

kerja-kerja menyukat

cubaan kedua, dipasang bersama karpet persona

kemasan dari audi di sekeliling sunroof

kerja-kerja membalut karpet bumbung

karpet sedang dipasang

padangan dari tempat duduk penumpang belakang

kemas 

door handle persona digunakan semula

lampu bahagian penumpang hadapan bersama alat kawalan sunroof

lampu penumpang belakang

selesai sudah fasa satu :)


fasa berikutnya adalah kerja-kerja mengecat kembali bahagian bumbung yang telah dipasang dengan bumbung audi. di sky body king, khidmat mengecat tidak disediakan maka kami terpaksa memilih kedai lain pulak. Joo Lian Paint Shop, tempat saya mengecat persona lotus saya menjadi pilihan

Sebelum dicat

Selepas dicat

beraksi di jalan raya!

kos keseluruhan memasang sunroof adalah RM2100.00. kos pemasangan beserta karpet adalah sebanyak RM1700.00 dan bakinya untuk mengecat kembali bumbung kereta.


Comments

Robert Ooi said…
bro im interested with this. but confuse with the total cost you were saying. jumlah keseluruhan is it RM1700 + RM2100? = RM3800??
john said…
bukn la robert.sunroof RM1700 + cat RM400 total RM21oo.btol x tt?

brape lama tempoh pasang sunroof ni ek?
Robert Ooi said…
Well john after reading again . . yeah i think that is that price . . cuz i was thinking to install it . . tapi in Perak (Ipoh) any recommendation??
Rifaie said…
@robert.. it cost 1700 for sunroof and another 400 for paint job. total rm2100. fyi, in ipoh this skyking shop located at tambun. near tambun lost world, behind McD if i am not mistaken...

@john, pasang dalam masa 6 jam
Robert Ooi said…
but dont know can get the same sun roof like yours . . A4. . haha . . kalau BMW also never mind but takut tak fit. . hahaha
Rifaie said…
if u come to this shop, sure blh dpt hehe
Unknown said…
kalu ade sun shade mcm hyndai & kia lagi best bolih tutup chaya panas tengah hari.
Edy Hardy said…
Salam bos
Kt area slangor ade x kdai skyking nie?
Rifaie said…
stkt y aku thu cuma ada di ipoh ngn bkt mertajam je
capt nizam said…
bro..berminat ngan sunroof ni..bole bagi no tel kedai tu x?
Rifaie said…
Skyking Bodycar: Phone
Assalam, bro 6 jam tu siap pasang ngan cat sekali ke?
Rifaie said…
tak bro, cat kita buat kat kedai lain. kedai ni tak der servis cat. untuk cat, ambik masa tiga hari
Muhamad Taufiq said…
yang dekat tambun 2 brapa pulak kos die? if ad contax number bengkel dekat tambun 2 bagi saya n location.
Rifaie said…
saya rasa sama, sebab dari pemilik yang sama. saya tak ada contact yang di ipoh
azraz said…
salam bro.....
Sunroof saya rosak.. boleh repair tak kat kedai kebun Sireh tu?
byk kedai yg saya tanya tak boleh dan taknak repair, harap2 di kedai Kebun Sireh dapat membaiki sunroof yg mengalami kerosakan.. help me...
Baom
Rifaie said…
saya tak boleh bagi jawapan tu, mgkn tuan boleh pergi tanya tgk kalau2 diorang boleh baiki
Kulim area mana ek? Dan kalo di BM ada 1 lg kan kedai sunroof, kedai nod tu, ok x situ?
Kulim area mana ek? Dan kalo di BM ada 1 lg kan kedai sunroof, kedai nod tu, ok x situ?
Rifaie said…
kereta ni memang buat kt Nod :)
Nod sunroof mmg terbaik...fb id nod sunroof...
Nod sunroof mmg terbaik...fb id nod sunroof...
Eddy Hazwan said…
nod sunroof 0134680772 & 0164160772..dia memiliki 4 cawangan masa sekarang pertama di kebun sireh pulau pinang,kedua tambun ipoh perak ketiga kelantan dan keempat di kuching sarawak..boleh search skyking body car di facebook..peace...
Nob Sun Roof said…
Peminat bolelh wassap di no 0164160772.info lanjut.pemasangan 3 jam weranty 2 tahun insyaallah kemas dan berpuas hati
Nob Sun Roof said…
Peminat bolelh wassap di no 0164160772.info lanjut.pemasangan 3 jam weranty 2 tahun insyaallah kemas dan berpuas hati

Popular posts from this blog

DIY : Puspakom, Tukar nama dan pemeriksaan sewa beli

Assalam, entri pertama untuk 2015 hehe. Entri ni bukanlah berkenaan kereta aku sendiri, tapi kereta rakan aku, aku diamanahkan untuk buat pemeriksaan B5 dan B7 untuk kereta dia di Puspakom. Dia nak jual kereta secara sewa beli (hire purchase) jadi kena buat dua pemeriksaan ni. 
Apa itu B5? Mengikut laman puspakom Sebelum pindah milik, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori. Pada akhir pemeriksaan, kami akan mengeluarkan laporan B5, yang diperlukan oleh JPJ apabila memindahkan pemilikan kenderaan. Tanpa laporan B5 ni, pembeli tak boleh melakukan proses tukar nama di JPJ, sebab JPJ perlukan laporan B5 untuk proses tukar nama. Laporan B5 adalah berdasarkan carta alir berikut:

Apa itu B7?
Mengikut laman Puspakom Diperkenalkan pada bulan Jun 2011 dan telah diwajibkan di bawah undang-undang dalam usaha melindungi pembeli kenderaan terpakai daripada membeli kenderaan yang tidak sah dari segi undang-undang atau tidak selamat digunakan di jalan raya. Mana-mana individ…

Enjin Persona Overheat

Assalam, selamat sejahtera.
Saja nak berkongsi pengalaman seorang rakan, yang kereta persona beliau mengalami situasi "overheating". Oleh kerana berlaku di waktu malam, aku cuma dapat buat anggaran yang barangkali radiator kereta ini bocor kerana banyak air yang keluar dari bahagian radiator.



Antara tindakan terawal yang boleh aku buat, aku periksa di rangka kipas radiator dan aircond untuk melihat sama ada dipasang padding atau tidak. Untuk yang tidak tahu apa itu padding pada radiator, boleh rujuk pada dua pautan di bawah.
http://faieelegance.blogspot.com/2011/08/radiator-padding.html
http://faieelegance.blogspot.com/2012/10/info-servis-100000-km-dan-recall-untuk.html
Pemerhatian awal mendapati tiada padding dipasang pada radiator ini. Namun aku tak boleh mengesahkan ketiadaan padding sebagai punca berikutan ruang pemerhatian yang terhad. Waktu pun kian lewat, dari maghrib menganjak ke malam, kereta ditinggalkan di hadapan balai polis yang kebetulan berhampiran dengan lok…

Akhirnya! Servis 80k KM

Assalamualaikum...

alhamdulillah, akhirnya cukup juga modal nak servis untuk 80k, walaupun servis pada mileage 85k, tapi tak kisahlah, asalkan servis :P

ok, setelah ditimbang-timbang, aku memutuskan untuk servis di 3S Juru Autocity. Temujanji pada jam 8.30 pagi dibuat pada 3 Mei 2012. Selesai proses "check in" kereta, aku dihidangkan dengan sarapan pagi, sebakul biskut dan secawan kertas milo hehe...

berikut aku senaraikan "work order" yang aku pilih untuk persona aku, sebagai perbandingan korang boleh rujuk pada post terdahulu, post terdahulu berkenaan servis 80k di Proton

Item dan harga:

1. Procare Basic                         RM66.00
2. Gasket, Drain Plug                  RM3.32
3. Oil filter                                  RM12.22
4. Radiator Coolant                    RM29.29
5. Air filter                                  RM16.71
6. Gear oil                                  RM31.59
7. Procare Advance                   RM150.00
8. Timing belt campro                 …