Persona...Terpesona

Wednesday, May 22, 2013

Bumbung Suria! (sunroof)

assalamualaikum, rasanya ini post yang paling meriah dengan foto. bezanya, kali ini bukan foto kereta aku, tapi kereta sahabat aku en ridzuan. alhamdulillah murah rezeki beliau maka beliau bercadang nak pasang bumbung suria aka sunroof, setelah dua tinjauan di dua buah kedai di jalan kebun sireh, bkt mertajam dan kulim, kedah, akhirnya keputusan dibuat untuk memilih Sky King Body Car di jalan kebun sireh, bkt mertajam.

pemiihan dibuat atas beberapa faktor, yang pertama kerana harga, kedua pilihan sunroof yang pelbagai dan ketiga kerana yakin dengan kualiti kerja kedai ini yang berpengalaman lebih 12 tahun memasang sunroof. 

Sky King Body Car di Jalan Kebun Sireh

Kereta en Ridzuan, sedia untuk 'dibedah' :P

pemandangan dari hadapan kedai


inilah bumbung sunroof yang dipilih, dari model audi a4 tahun 2001 kalau tak salah aku. audi a4 generasi kelima (B5). faktor pemilihan model ini kerana cerminnya boleh diselit ke bawah bumbung, lebih kemas juga kerana di bawah bumbungnya, penuh dengan lampu hehe

Operasi pertama : keluarkan kerusi hadapan

dan tempat duduk di bahagian belakang

karpet bumbung juga ditanggalkan

rangka sunroof audi a4

seterusnya, kerja-kerja memotong bumbung

selesai pemotongan


bumbung asal persona, ditekap di atas bumbung audi untuk mendapatkan potongan yang sesuai untuk dikimpal pada bahagian bumbung persona yang telah ditanggalkan. 

kerja-kerja memotong bumbung audi setelah disukat

selesai pemotongan


untuk makluman, di antara A dan C pillar, ada dua rangka bumbung, kedua-duanya terpaksa dipotong untuk memberi laluan kepada rangka sunroof. 

selesai pemotongan rangka tengah bumbung

bumbung audi a4 dipasang pada persona

sebelum dikimpal

kerja-kerja mengimpal

teknik kimpalan : spot weld

lapisan undercoat dipasang untuk mengemaskan kimpalan

kerja memasukkan rangka sunroof

selesai diskru pada bumbung

pandangan daripada luar

pandangan dari bawah bumbung

kerja-kerja pendawaian


ini adalah getah saluran dipasang pada keempat-empat bucu sunroof, fungsinya adalah untuk mengalirkan lebihan air yang masuk sekiranya getah pada cermin sunroof telah bocor atau rosak. getah di bahagian hadapan dialirkan keluar terus melalui A pillar, manakala di belakang melalui C pillar terus ke bonet belakang

pemasangan getah paip

pendawaian selesai

step satu, sliding ke bawah bumbung

step dua, bukaan belakang


seperti di awal saya coretkan tadi, audi sememangnya pemurah dengan lampu bumbung, foto menunjukkan lampu untuk penumpang belakang. di hadapan anda akan dapat lampu membaca dan lampu dalaman.

kerja-kerja penyediaan karpet bumbung

cubaan untuk fit pada bumbung


untuk karpet bumbung, karpet audi dan persona dicantumkan bersama. karpet audi di bahagian tengah manakala persona bertindak sebagai bahagian sempadan karpet.

kerja-kerja menyukat

cubaan kedua, dipasang bersama karpet persona

kemasan dari audi di sekeliling sunroof

kerja-kerja membalut karpet bumbung

karpet sedang dipasang

padangan dari tempat duduk penumpang belakang

kemas 

door handle persona digunakan semula

lampu bahagian penumpang hadapan bersama alat kawalan sunroof

lampu penumpang belakang

selesai sudah fasa satu :)


fasa berikutnya adalah kerja-kerja mengecat kembali bahagian bumbung yang telah dipasang dengan bumbung audi. di sky body king, khidmat mengecat tidak disediakan maka kami terpaksa memilih kedai lain pulak. Joo Lian Paint Shop, tempat saya mengecat persona lotus saya menjadi pilihan

Sebelum dicat

Selepas dicat

beraksi di jalan raya!

kos keseluruhan memasang sunroof adalah RM2100.00. kos pemasangan beserta karpet adalah sebanyak RM1700.00 dan bakinya untuk mengecat kembali bumbung kereta.


26 comments:

Robert Ooi said...

bro im interested with this. but confuse with the total cost you were saying. jumlah keseluruhan is it RM1700 + RM2100? = RM3800??

john said...

bukn la robert.sunroof RM1700 + cat RM400 total RM21oo.btol x tt?

brape lama tempoh pasang sunroof ni ek?

Robert Ooi said...

Well john after reading again . . yeah i think that is that price . . cuz i was thinking to install it . . tapi in Perak (Ipoh) any recommendation??

Rifaie said...

@robert.. it cost 1700 for sunroof and another 400 for paint job. total rm2100. fyi, in ipoh this skyking shop located at tambun. near tambun lost world, behind McD if i am not mistaken...

@john, pasang dalam masa 6 jam

Robert Ooi said...

but dont know can get the same sun roof like yours . . A4. . haha . . kalau BMW also never mind but takut tak fit. . hahaha

Rifaie said...

if u come to this shop, sure blh dpt hehe

Unknown said...

kalu ade sun shade mcm hyndai & kia lagi best bolih tutup chaya panas tengah hari.

Edy Hardy said...

Salam bos
Kt area slangor ade x kdai skyking nie?

Rifaie said...

stkt y aku thu cuma ada di ipoh ngn bkt mertajam je

capt nizam said...

bro..berminat ngan sunroof ni..bole bagi no tel kedai tu x?

Rifaie said...

Skyking Bodycar: Phone

Rifaie said...

0173010602

MOHD ZULKIFLI HASHIM said...

Assalam, bro 6 jam tu siap pasang ngan cat sekali ke?

Rifaie said...

tak bro, cat kita buat kat kedai lain. kedai ni tak der servis cat. untuk cat, ambik masa tiga hari

Muhamad Taufiq said...

yang dekat tambun 2 brapa pulak kos die? if ad contax number bengkel dekat tambun 2 bagi saya n location.

Rifaie said...

saya rasa sama, sebab dari pemilik yang sama. saya tak ada contact yang di ipoh

azraz said...

salam bro.....
Sunroof saya rosak.. boleh repair tak kat kedai kebun Sireh tu?
byk kedai yg saya tanya tak boleh dan taknak repair, harap2 di kedai Kebun Sireh dapat membaiki sunroof yg mengalami kerosakan.. help me...
Baom

Rifaie said...

saya tak boleh bagi jawapan tu, mgkn tuan boleh pergi tanya tgk kalau2 diorang boleh baiki

Mohd Shafiq Bin Mohd Radzi said...

Kulim area mana ek? Dan kalo di BM ada 1 lg kan kedai sunroof, kedai nod tu, ok x situ?

Mohd Shafiq Bin Mohd Radzi said...

Kulim area mana ek? Dan kalo di BM ada 1 lg kan kedai sunroof, kedai nod tu, ok x situ?

Rifaie said...

kereta ni memang buat kt Nod :)

khairul amir rusli said...

Nod sunroof mmg terbaik...fb id nod sunroof...

khairul amir rusli said...

Nod sunroof mmg terbaik...fb id nod sunroof...

Eddy Hazwan said...

nod sunroof 0134680772 & 0164160772..dia memiliki 4 cawangan masa sekarang pertama di kebun sireh pulau pinang,kedua tambun ipoh perak ketiga kelantan dan keempat di kuching sarawak..boleh search skyking body car di facebook..peace...

Nob Sun Roof said...

Peminat bolelh wassap di no 0164160772.info lanjut.pemasangan 3 jam weranty 2 tahun insyaallah kemas dan berpuas hati

Nob Sun Roof said...

Peminat bolelh wassap di no 0164160772.info lanjut.pemasangan 3 jam weranty 2 tahun insyaallah kemas dan berpuas hati