Persona...Terpesona

Friday, December 2, 2011

DIY : Persona Elegance Taillight Into Previous Version Persona

assalamualaikum, ini first DIY yang aku paparkan dalam blog ni yang tak ada kena mengena dengan kereta aku. Ini dari kereta member kelab aku, NPOC, saudara wan3 ~ kononnya special request la punya post ni

ok, kebetulan Allah mengurniakan beliau lebih rezeki maka beliau berhajatkan lampu persona elegance, untuk makluman en wan3 ni pengguna persona M line batch pertama yang lampu bulat-bulat macam mata kucing tu. Jadi setelah survey dijalankan, dia pun beli la satu lampu persona elegance untuk dipasang di kereta dia. Aku senaraikan secara ringkas detail DIY eh.

ok, untuk makluman beza lampu LED elegance ngn lampu persona biasa ialah pada jumlah wayar. lampu lama cuma ada 5 wayar, lampu LED elegance ada enam. lebih satu wayar grounding, jadi kerja untuk pasang lampu ni tak susah sangatla. Berkebetulan ada sorang lagi member NPOC yang memang dah pasang lampu elegance pada persona dia, jadi kami follow schematic wiring dia saja, senang kerja. hehe

kalau tak nak potong wayar dan sambung ke wiring lampu lama ni, di proton shoppe aku ada jumpa satu set converter 6 to 5 female connector, tapi aku tak pasti sama ada menda ni dijual berasingan atau datang bersama dengan lampu elegance. contoh gambar adalah seperti di bawah.


rajah converter 6 pin ke 5 pin. kalau ada converter ni memang tak payah potong wire

jadi disebabkan tak der, maka kami decide untuk potong aje connector lampu elegance pastu sambungkan wire terus ke wiring lampu lama.

rajah seperti di bawah

Wire harness yang lama...
Wiring harness yang baru...
Contoh sambungan...
Pendawaian sedang diuji
Panel belakang LED
Otai LED jemputan khas dari korea

Final fit...
Final output.. Siap!
jadi kesimpulannya, tak susah sangat nak pasang, cuma kena teliti bab pendawaian sebab kita dah potong wayar, jadi pastikan sambungan betul dan kemas dan jangan lupa insulate tiap-tiap wayar sebab nak elakkan litar pintas. Selamat mencuba!


8 comments:

Nasa said...

Bro, tau tak macam mane nk pasang rear fog lamp kt lampu belakang PE tu?

Rifaie said...

http://www.ppeoc.my/forum/do-it-yourself-diy/15689-diy-tail-lamp-lampu-brek-ke-5.html

blh refer topik ni

A D said...

assalam bro, mana aku boleh beli online converter 6-5 female connector,sbb tail lamp tu xdtg sekali dengan wayar la...

Rifaie said...

converter 6 to 5? kena tanya d proton shoppe bro

Unknown said...

salam, nak tny kat mane nak belli lampu led ni n berapa harga die ye

Rifaie said...

dlm mudah.my ada bro

Mustafa Misdi said...

Wiring harness nak cari kat mane bro... Kedai spare part ade jual x?

Rifaie said...

harness rasanya ada di kedai sparepart, kalu tak ada blh beli di proton shoppe