Skip to main content

DIY : Persona Elegance Taillight Into Previous Version Persona

assalamualaikum, ini first DIY yang aku paparkan dalam blog ni yang tak ada kena mengena dengan kereta aku. Ini dari kereta member kelab aku, NPOC, saudara wan3 ~ kononnya special request la punya post ni

ok, kebetulan Allah mengurniakan beliau lebih rezeki maka beliau berhajatkan lampu persona elegance, untuk makluman en wan3 ni pengguna persona M line batch pertama yang lampu bulat-bulat macam mata kucing tu. Jadi setelah survey dijalankan, dia pun beli la satu lampu persona elegance untuk dipasang di kereta dia. Aku senaraikan secara ringkas detail DIY eh.

ok, untuk makluman beza lampu LED elegance ngn lampu persona biasa ialah pada jumlah wayar. lampu lama cuma ada 5 wayar, lampu LED elegance ada enam. lebih satu wayar grounding, jadi kerja untuk pasang lampu ni tak susah sangatla. Berkebetulan ada sorang lagi member NPOC yang memang dah pasang lampu elegance pada persona dia, jadi kami follow schematic wiring dia saja, senang kerja. hehe

kalau tak nak potong wayar dan sambung ke wiring lampu lama ni, di proton shoppe aku ada jumpa satu set converter 6 to 5 female connector, tapi aku tak pasti sama ada menda ni dijual berasingan atau datang bersama dengan lampu elegance. contoh gambar adalah seperti di bawah.


rajah converter 6 pin ke 5 pin. kalau ada converter ni memang tak payah potong wire

jadi disebabkan tak der, maka kami decide untuk potong aje connector lampu elegance pastu sambungkan wire terus ke wiring lampu lama.

rajah seperti di bawah

Wire harness yang lama...
Wiring harness yang baru...
Contoh sambungan...
Pendawaian sedang diuji
Panel belakang LED
Otai LED jemputan khas dari korea

Final fit...
Final output.. Siap!
jadi kesimpulannya, tak susah sangat nak pasang, cuma kena teliti bab pendawaian sebab kita dah potong wayar, jadi pastikan sambungan betul dan kemas dan jangan lupa insulate tiap-tiap wayar sebab nak elakkan litar pintas. Selamat mencuba!


Comments

Nasa said…
Bro, tau tak macam mane nk pasang rear fog lamp kt lampu belakang PE tu?
Rifaie said…
http://www.ppeoc.my/forum/do-it-yourself-diy/15689-diy-tail-lamp-lampu-brek-ke-5.html

blh refer topik ni
A D said…
assalam bro, mana aku boleh beli online converter 6-5 female connector,sbb tail lamp tu xdtg sekali dengan wayar la...
Rifaie said…
converter 6 to 5? kena tanya d proton shoppe bro
Unknown said…
salam, nak tny kat mane nak belli lampu led ni n berapa harga die ye
Rifaie said…
dlm mudah.my ada bro
Mustafa Misdi said…
Wiring harness nak cari kat mane bro... Kedai spare part ade jual x?
Rifaie said…
harness rasanya ada di kedai sparepart, kalu tak ada blh beli di proton shoppe

Popular posts from this blog

DIY : Puspakom, Tukar nama dan pemeriksaan sewa beli

Assalam, entri pertama untuk 2015 hehe. Entri ni bukanlah berkenaan kereta aku sendiri, tapi kereta rakan aku, aku diamanahkan untuk buat pemeriksaan B5 dan B7 untuk kereta dia di Puspakom. Dia nak jual kereta secara sewa beli (hire purchase) jadi kena buat dua pemeriksaan ni. 
Apa itu B5? Mengikut laman puspakom Sebelum pindah milik, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori. Pada akhir pemeriksaan, kami akan mengeluarkan laporan B5, yang diperlukan oleh JPJ apabila memindahkan pemilikan kenderaan. Tanpa laporan B5 ni, pembeli tak boleh melakukan proses tukar nama di JPJ, sebab JPJ perlukan laporan B5 untuk proses tukar nama. Laporan B5 adalah berdasarkan carta alir berikut:

Apa itu B7?
Mengikut laman Puspakom Diperkenalkan pada bulan Jun 2011 dan telah diwajibkan di bawah undang-undang dalam usaha melindungi pembeli kenderaan terpakai daripada membeli kenderaan yang tidak sah dari segi undang-undang atau tidak selamat digunakan di jalan raya. Mana-mana individ…

Enjin Persona Overheat

Assalam, selamat sejahtera.
Saja nak berkongsi pengalaman seorang rakan, yang kereta persona beliau mengalami situasi "overheating". Oleh kerana berlaku di waktu malam, aku cuma dapat buat anggaran yang barangkali radiator kereta ini bocor kerana banyak air yang keluar dari bahagian radiator.Antara tindakan terawal yang boleh aku buat, aku periksa di rangka kipas radiator dan aircond untuk melihat sama ada dipasang padding atau tidak. Untuk yang tidak tahu apa itu padding pada radiator, boleh rujuk pada dua pautan di bawah.
http://faieelegance.blogspot.com/2011/08/radiator-padding.html
http://faieelegance.blogspot.com/2012/10/info-servis-100000-km-dan-recall-untuk.html
Pemerhatian awal mendapati tiada padding dipasang pada radiator ini. Namun aku tak boleh mengesahkan ketiadaan padding sebagai punca berikutan ruang pemerhatian yang terhad. Waktu pun kian lewat, dari maghrib menganjak ke malam, kereta ditinggalkan di hadapan balai polis yang kebetulan berhampiran dengan lok…

Oil Sump leaking dan enjin overheating

Assalam dan bertemu kembali.
Ini kisah sedih, sangat tidak disangka-sangka dalam mana kereta aku menginjak ke usia 5 tahun pada bulan ini dan mileage hampir mencecah 200,000 km.
Sepatutnya servis kali ni jadi rutin biasa untuk persona aku. Cuma seminggu sebelum aku datang servis suhu enjin ada masa jadi agak tinggi dan hampir mencecah zon merah. Simptom agak pelik sebab berlaku masa aku idle atau sangkut dalam kesesakan, suhu akan naik, kemudian turun balik dalam masa seminit dua, berlaku berulang-ulang.
Jadi kali ini kena servis macam biasa, ganti minyak enjin dan check kenapa suhu enjin jadi naik turun.

Aku pun tetapkan janji temu macam biasa di worskyop kegemaran aku, Nusantara Auto Garage sabtu lepas. Masuk saja service bay, kereta dinaikkan, terkejut aku bila tengok lelehan minyak enjin disekeliling oil sump dan bertebaran sampai ke suspensi kereta. Nampak memang kritikal.
Sebelum apa-apa pun ini minyak enjin pilihan kali ini, terus dari Jepun hehe. Brand Suzuka. Untuk semi sint…