Skip to main content

Mod yang jarang kita jumpa pada persona...

assalamualaikum...lama tak wat post. so kisah hari ni, sewaktu aku ke proton edar Juru, penang..aku spot satu persona ni..sekali pandang nampak macam biasa, dua kali pandang..ada kelainannya.. cuba korang tengok pic dia..dari belakang, skirting yang dia guna dari proton persona SE..still biasa la tu. tapi antenna dia macam toyota vios..hmm ok ok..tengok spoiler dia, gen2 CPS punya..hah! ni rare skit...aku pun first time tengok..selama ni ada kawan2 tanya, masuk ke spoiler gen2 CPS..ni jawapannya, memang ngam..haha kalau korang tengok lagi betul-betul..badge kat bonet..dari kiri badge CPS, 1.6, Lotus handling..pastu persona R3..memang macam-macam badge ada..hehe



Comments

Ngoyo said…
Bro, boleh cerita detail sket, camana ko pasang lampu Hella ni, ko tebuk bumper ke? Tak rosak ke bumper depan tuh?

Lastly, camana ko pasang jaring kat CAI tu?
Rifaie said…
aah aku tebuk bumper skit...pasang kaki dia...tak rosak la, buat kemas2 la..

jaring kt CAI, aku beli net kt kedai hardware je..
Jidin Ladin said…
salam bro..selamat hari raye..bro nk tnye modal bro wat lampu LED tu bape.. sy bru angkat persna elegan ni kaler shifon green..ingat nk wat mcm bro nye lampu LED ..tp ngah kire2 baudjet..nk wat sendiri xreti..heheh..mohon tunjuk ajar...
\mus.
Rifaie said…
lampu LED yang mana tu bro?

Popular posts from this blog

DIY : Puspakom, Tukar nama dan pemeriksaan sewa beli

Assalam, entri pertama untuk 2015 hehe. Entri ni bukanlah berkenaan kereta aku sendiri, tapi kereta rakan aku, aku diamanahkan untuk buat pemeriksaan B5 dan B7 untuk kereta dia di Puspakom. Dia nak jual kereta secara sewa beli (hire purchase) jadi kena buat dua pemeriksaan ni. 
Apa itu B5? Mengikut laman puspakom Sebelum pindah milik, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori. Pada akhir pemeriksaan, kami akan mengeluarkan laporan B5, yang diperlukan oleh JPJ apabila memindahkan pemilikan kenderaan. Tanpa laporan B5 ni, pembeli tak boleh melakukan proses tukar nama di JPJ, sebab JPJ perlukan laporan B5 untuk proses tukar nama. Laporan B5 adalah berdasarkan carta alir berikut:

Apa itu B7?
Mengikut laman Puspakom Diperkenalkan pada bulan Jun 2011 dan telah diwajibkan di bawah undang-undang dalam usaha melindungi pembeli kenderaan terpakai daripada membeli kenderaan yang tidak sah dari segi undang-undang atau tidak selamat digunakan di jalan raya. Mana-mana individ…

Enjin Persona Overheat

Assalam, selamat sejahtera.
Saja nak berkongsi pengalaman seorang rakan, yang kereta persona beliau mengalami situasi "overheating". Oleh kerana berlaku di waktu malam, aku cuma dapat buat anggaran yang barangkali radiator kereta ini bocor kerana banyak air yang keluar dari bahagian radiator.



Antara tindakan terawal yang boleh aku buat, aku periksa di rangka kipas radiator dan aircond untuk melihat sama ada dipasang padding atau tidak. Untuk yang tidak tahu apa itu padding pada radiator, boleh rujuk pada dua pautan di bawah.
http://faieelegance.blogspot.com/2011/08/radiator-padding.html
http://faieelegance.blogspot.com/2012/10/info-servis-100000-km-dan-recall-untuk.html
Pemerhatian awal mendapati tiada padding dipasang pada radiator ini. Namun aku tak boleh mengesahkan ketiadaan padding sebagai punca berikutan ruang pemerhatian yang terhad. Waktu pun kian lewat, dari maghrib menganjak ke malam, kereta ditinggalkan di hadapan balai polis yang kebetulan berhampiran dengan lok…

Oil Sump leaking dan enjin overheating

Assalam dan bertemu kembali.
Ini kisah sedih, sangat tidak disangka-sangka dalam mana kereta aku menginjak ke usia 5 tahun pada bulan ini dan mileage hampir mencecah 200,000 km.
Sepatutnya servis kali ni jadi rutin biasa untuk persona aku. Cuma seminggu sebelum aku datang servis suhu enjin ada masa jadi agak tinggi dan hampir mencecah zon merah. Simptom agak pelik sebab berlaku masa aku idle atau sangkut dalam kesesakan, suhu akan naik, kemudian turun balik dalam masa seminit dua, berlaku berulang-ulang.
Jadi kali ini kena servis macam biasa, ganti minyak enjin dan check kenapa suhu enjin jadi naik turun.

Aku pun tetapkan janji temu macam biasa di worskyop kegemaran aku, Nusantara Auto Garage sabtu lepas. Masuk saja service bay, kereta dinaikkan, terkejut aku bila tengok lelehan minyak enjin disekeliling oil sump dan bertebaran sampai ke suspensi kereta. Nampak memang kritikal.




Sebelum apa-apa pun ini minyak enjin pilihan kali ini, terus dari Jepun hehe. Brand Suzuka. Untuk semi sint…