Skip to main content

Gila LED balik...

assalamualaikum...

lepas je kemalangan yang meragut lampu kiri hadapan kereta aku, aku dapat la lampu baru..yang tak bestnya DRL aku tinggal sebelah je..so pikir punya pikir, aku cadang nk masuk CCFL..pas survey dan baca forum, aku rasa tak jadi sebab salah satu kos dan lagi satu jangkahayat CCFL dan komponen seperti ballast dan inverter tu sendiri yang tak tahan lama..

so satu lagi alternatif yang biasa orang buat adalah letak LED..memandangkan LED ni banyak sangat style boleh dibuat dan aku pun kempunan CCFL maka aku decide nak buat susunan LED ala-ala CCFL la jugak. so berbekalkan imaginasi, aku pun mula la projek DIY LED aku ni

mula2 buka bumper dulu...



lekat LED




tested ok!




pasang cover lampu balik, test lagi..




pasang balik lampu kat keta..




night view..




lagi night view




day view...









nila hasilnya...walaupun takla nmpk mcm CCFL sangat


Comments

pijie said…
wiring cmne bro... smbg source mna punya...
Rifaie said…
aku tap dari lampu kecik..
chad said…
salam,,nak tye la,,cm ne nak bukak headlampnye cover 2 ek sbb die gum,,?
Rifaie said…
cairkan gam dia dengan heatgun dulu, pastu kopek pelan2
Anorexia said…
bro.. tumpang tanya..
kat mana nak beli eyelid?
harga brapa yep?
thanks bro..
Rifaie said…
aku beli kt 99 acc, bkt mertajam, rm36

Popular posts from this blog

DIY : Puspakom, Tukar nama dan pemeriksaan sewa beli

Assalam, entri pertama untuk 2015 hehe. Entri ni bukanlah berkenaan kereta aku sendiri, tapi kereta rakan aku, aku diamanahkan untuk buat pemeriksaan B5 dan B7 untuk kereta dia di Puspakom. Dia nak jual kereta secara sewa beli (hire purchase) jadi kena buat dua pemeriksaan ni. 
Apa itu B5? Mengikut laman puspakom Sebelum pindah milik, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori. Pada akhir pemeriksaan, kami akan mengeluarkan laporan B5, yang diperlukan oleh JPJ apabila memindahkan pemilikan kenderaan. Tanpa laporan B5 ni, pembeli tak boleh melakukan proses tukar nama di JPJ, sebab JPJ perlukan laporan B5 untuk proses tukar nama. Laporan B5 adalah berdasarkan carta alir berikut:

Apa itu B7?
Mengikut laman Puspakom Diperkenalkan pada bulan Jun 2011 dan telah diwajibkan di bawah undang-undang dalam usaha melindungi pembeli kenderaan terpakai daripada membeli kenderaan yang tidak sah dari segi undang-undang atau tidak selamat digunakan di jalan raya. Mana-mana individ…

Akhirnya! Servis 80k KM

Assalamualaikum...

alhamdulillah, akhirnya cukup juga modal nak servis untuk 80k, walaupun servis pada mileage 85k, tapi tak kisahlah, asalkan servis :P

ok, setelah ditimbang-timbang, aku memutuskan untuk servis di 3S Juru Autocity. Temujanji pada jam 8.30 pagi dibuat pada 3 Mei 2012. Selesai proses "check in" kereta, aku dihidangkan dengan sarapan pagi, sebakul biskut dan secawan kertas milo hehe...

berikut aku senaraikan "work order" yang aku pilih untuk persona aku, sebagai perbandingan korang boleh rujuk pada post terdahulu, post terdahulu berkenaan servis 80k di Proton

Item dan harga:

1. Procare Basic                         RM66.00
2. Gasket, Drain Plug                  RM3.32
3. Oil filter                                  RM12.22
4. Radiator Coolant                    RM29.29
5. Air filter                                  RM16.71
6. Gear oil                                  RM31.59
7. Procare Advance                   RM150.00
8. Timing belt campro                 …

Enjin Persona Overheat

Assalam, selamat sejahtera.
Saja nak berkongsi pengalaman seorang rakan, yang kereta persona beliau mengalami situasi "overheating". Oleh kerana berlaku di waktu malam, aku cuma dapat buat anggaran yang barangkali radiator kereta ini bocor kerana banyak air yang keluar dari bahagian radiator.



Antara tindakan terawal yang boleh aku buat, aku periksa di rangka kipas radiator dan aircond untuk melihat sama ada dipasang padding atau tidak. Untuk yang tidak tahu apa itu padding pada radiator, boleh rujuk pada dua pautan di bawah.
http://faieelegance.blogspot.com/2011/08/radiator-padding.html
http://faieelegance.blogspot.com/2012/10/info-servis-100000-km-dan-recall-untuk.html
Pemerhatian awal mendapati tiada padding dipasang pada radiator ini. Namun aku tak boleh mengesahkan ketiadaan padding sebagai punca berikutan ruang pemerhatian yang terhad. Waktu pun kian lewat, dari maghrib menganjak ke malam, kereta ditinggalkan di hadapan balai polis yang kebetulan berhampiran dengan lok…