Persona...Terpesona

Tuesday, September 27, 2011

Gila LED balik...

assalamualaikum...

lepas je kemalangan yang meragut lampu kiri hadapan kereta aku, aku dapat la lampu baru..yang tak bestnya DRL aku tinggal sebelah je..so pikir punya pikir, aku cadang nk masuk CCFL..pas survey dan baca forum, aku rasa tak jadi sebab salah satu kos dan lagi satu jangkahayat CCFL dan komponen seperti ballast dan inverter tu sendiri yang tak tahan lama..

so satu lagi alternatif yang biasa orang buat adalah letak LED..memandangkan LED ni banyak sangat style boleh dibuat dan aku pun kempunan CCFL maka aku decide nak buat susunan LED ala-ala CCFL la jugak. so berbekalkan imaginasi, aku pun mula la projek DIY LED aku ni

mula2 buka bumper dulu...



lekat LED




tested ok!




pasang cover lampu balik, test lagi..




pasang balik lampu kat keta..




night view..




lagi night view




day view...









nila hasilnya...walaupun takla nmpk mcm CCFL sangat


6 comments:

pijie said...

wiring cmne bro... smbg source mna punya...

Rifaie said...

aku tap dari lampu kecik..

chad said...

salam,,nak tye la,,cm ne nak bukak headlampnye cover 2 ek sbb die gum,,?

Rifaie said...

cairkan gam dia dengan heatgun dulu, pastu kopek pelan2

Anorexia said...

bro.. tumpang tanya..
kat mana nak beli eyelid?
harga brapa yep?
thanks bro..

Rifaie said...

aku beli kt 99 acc, bkt mertajam, rm36