Persona...Terpesona

Thursday, June 2, 2011

DIY Service Aircond

assalamualaikum..

ada masa untuk satu jangka masa yang panjang, kita akan rasa aircond kita kurang sejuk sebab blow dari air vent tu rendah sangat..ada yang set blow sampai max speed pun kita rasa tak kuat macam dulu. itu adalah satu symptom aircond filter kereta kita dah berhabuk..so macam mana kita nk cuci aircond filter? berikut adalah langkah2 nya.


duduk kat seat passanger :P


tengok bucu kanan bawah glove box


nampak klip tu? itulah klip aircond filter


tanggalkan klip dengan cermat


yang kelabu tu aircond filter, keluarkan


ni aircond filter yang dikeluarkan, mcm mana korang nk cuci terserah lah.


lubang aircond filter


dah siap cuci, pasang balik


pastikan klip dipasang dengan betul


14 comments:

GameMaster said...

Tq bro.. Baru pas cuci.. Terbaik la :D

Rifaie said...

sama2 :)

Zaidi said...

Tq bro. Ilmu yang bermanfaat. Lega hati. Dan poket ini

Rifaie said...

sama2 :)

honeyzz said...

finally..thx for the info coz I takot sangat nak tarik2 bawah tu..takot salah..*ladydriverlakatakan*

Rifaie said...

tarik je, janji cermat..no hal :)

Real Sham said...

Salam Bro...kalo tukar sensor aircon mahal tak?...aku suspek sensor aircon rosak..

Rifaie said...

aku tak pasti la bro..harga sensor aircond tu

Rosmawati Mat Arop said...

Tengkiu2 dh lama cari info ni

Rifaie said...

sama2 :)

muhammad firdaus Mahadzir said...

Salam, Nak tanya, saya punya gen2 first model x silap saya, die pkai yg filter paper, bole ke modifi jadi yg washable ni?

Rifaie said...

ikut pengetahuan saya boleh, asalkan sama saiz ukuran bracket filter tu dengan filter kertas yang asal

tanjong malim said...

Filter paper tu micro filter. Lagi bagus tapi kena selalu cuci.

Rifaie said...

air flow dia cun tak bro? tak nak jadi slow pulak nanti hehe