Skip to main content

CPS grill mode

sebelum adanya design bumper elegance..selain dari design R3, RS, promote ataupun neo R3..design CPS pun jadi bahan modifikasi kebanyakan pemilik persona, tapi bila dah release elegance, design CPS ni dah dilupakan sbb orang berebut nk bumper dan grill elegance..

sebenarnya aku minat grill CPS ni, mmg niat aku masa beli persona nk ganti grill elegance ngn CPS..sbb nampak lebih sporty..akhirnya aku tukar jugak hari ni..lihat pic di bawah


grill CPS


genuine parts ni


grill elegance aku


elegance CPS ngn Neo R3


siap!

plus DRL lagi

Comments

David said…
hi, nak tanya.. garisan merah tu sticker atau cat?
PJ said…
salam bro.. brapa hrga grill ni bro.. mcm beminat pla..
Rifaie said…
harga di proton shoppe rm39.90
abaladib said…
This comment has been removed by the author.
abaladib said…
terdelete le plak..
nice grill..
ada gmbar diy step by step x?
PJ said…
alaah.. dkt kk (sabah) xda la proton shop bro.. cmana mau beli ni ar.. adeshh..
Rifaie said…
@abaladib : step by step tak der, tapi nak mudah cerita, hang kena buka bumper depan, senang nk tanggal gril lama, ada enam skru pada gril. pastu pasang jer gril ni, mmg ngam dah kalau ngan bumper CPS/elegance

@PJ, leh try ke proton service centre, bagi part number grill, minta diorang orderkan
PJ said…
owkehh... tq bro..
neway.. bukak bumper tu senang ke bro??
Rifaie said…
tak senang jgk..bahagian tepi tu susah skit..sbb skru duduk di sebalik splash guard
PJ said…
salamm.. ok grill dah ada bro.. sticker merah tu sticker biasa ja ka ?
Rifaie said…
yes, sticker biasa jer
persona first model bleh masuk x grill pe ni ?
Rifaie said…
tak boleh bang, tapi kalau nk design honey comb macam ni, abg cari grill gen2 yang 1st edition. sama design tapi bentuk lain
Rifaie said…
bumper standard elegance
Faiz Haikal said…
Wing kat grill elegance tu cat or sticker?? Lawa pulak
Rifaie said…
@Faiz Haikal,
Cat tu bang haha... pakai spray tin ja

Popular posts from this blog

DIY : Puspakom, Tukar nama dan pemeriksaan sewa beli

Assalam, entri pertama untuk 2015 hehe. Entri ni bukanlah berkenaan kereta aku sendiri, tapi kereta rakan aku, aku diamanahkan untuk buat pemeriksaan B5 dan B7 untuk kereta dia di Puspakom. Dia nak jual kereta secara sewa beli (hire purchase) jadi kena buat dua pemeriksaan ni. 
Apa itu B5? Mengikut laman puspakom Sebelum pindah milik, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori. Pada akhir pemeriksaan, kami akan mengeluarkan laporan B5, yang diperlukan oleh JPJ apabila memindahkan pemilikan kenderaan. Tanpa laporan B5 ni, pembeli tak boleh melakukan proses tukar nama di JPJ, sebab JPJ perlukan laporan B5 untuk proses tukar nama. Laporan B5 adalah berdasarkan carta alir berikut:

Apa itu B7?
Mengikut laman Puspakom Diperkenalkan pada bulan Jun 2011 dan telah diwajibkan di bawah undang-undang dalam usaha melindungi pembeli kenderaan terpakai daripada membeli kenderaan yang tidak sah dari segi undang-undang atau tidak selamat digunakan di jalan raya. Mana-mana individ…

Enjin Persona Overheat

Assalam, selamat sejahtera.
Saja nak berkongsi pengalaman seorang rakan, yang kereta persona beliau mengalami situasi "overheating". Oleh kerana berlaku di waktu malam, aku cuma dapat buat anggaran yang barangkali radiator kereta ini bocor kerana banyak air yang keluar dari bahagian radiator.



Antara tindakan terawal yang boleh aku buat, aku periksa di rangka kipas radiator dan aircond untuk melihat sama ada dipasang padding atau tidak. Untuk yang tidak tahu apa itu padding pada radiator, boleh rujuk pada dua pautan di bawah.
http://faieelegance.blogspot.com/2011/08/radiator-padding.html
http://faieelegance.blogspot.com/2012/10/info-servis-100000-km-dan-recall-untuk.html
Pemerhatian awal mendapati tiada padding dipasang pada radiator ini. Namun aku tak boleh mengesahkan ketiadaan padding sebagai punca berikutan ruang pemerhatian yang terhad. Waktu pun kian lewat, dari maghrib menganjak ke malam, kereta ditinggalkan di hadapan balai polis yang kebetulan berhampiran dengan lok…

Oil Sump leaking dan enjin overheating

Assalam dan bertemu kembali.
Ini kisah sedih, sangat tidak disangka-sangka dalam mana kereta aku menginjak ke usia 5 tahun pada bulan ini dan mileage hampir mencecah 200,000 km.
Sepatutnya servis kali ni jadi rutin biasa untuk persona aku. Cuma seminggu sebelum aku datang servis suhu enjin ada masa jadi agak tinggi dan hampir mencecah zon merah. Simptom agak pelik sebab berlaku masa aku idle atau sangkut dalam kesesakan, suhu akan naik, kemudian turun balik dalam masa seminit dua, berlaku berulang-ulang.
Jadi kali ini kena servis macam biasa, ganti minyak enjin dan check kenapa suhu enjin jadi naik turun.

Aku pun tetapkan janji temu macam biasa di worskyop kegemaran aku, Nusantara Auto Garage sabtu lepas. Masuk saja service bay, kereta dinaikkan, terkejut aku bila tengok lelehan minyak enjin disekeliling oil sump dan bertebaran sampai ke suspensi kereta. Nampak memang kritikal.




Sebelum apa-apa pun ini minyak enjin pilihan kali ini, terus dari Jepun hehe. Brand Suzuka. Untuk semi sint…