Persona...Terpesona

Saturday, May 14, 2011

Bagaimana menghilangkan sagat untuk rim 17 inci...

satu masalah yang biasa untuk persona yang dipasang rim 17 inci dengan lebar tayar 205 dan ke atas adalah kebarangkalian tayar sagat ke fender kereta... so ada member aku rekomen satu kedai yang boleh selesaikan masalah aku ni, maka aku pun kembaralah ke kedai tu ptg smlm..hasilnya? marvelous, alhamdulillah selesai masalah...



dah sampai workshop


tayar dah dibuka


kerja menanggalkan skru dan klip yang menyambungkan fender dan bumper


inilah klip yang selalu sagat pada tayar, nampak kan kesan hakis tu


kerja grinding pada bucu bumper dan fender


grinding pada fender, sebelum diketuk sedikit


siap grinding


kerja-kerja mengetuk fender


fender yang dh di grinding pada bucu dia, klip dan skru lama diganti dengan skru yang lebih kecil


45 comments:

Afzainizam said...

saya tertarik dengan tip yang diberikan..( pasang stiker fiber carbon pada bonet).mohon izin kongsi tip tersebut di blog kami... terima kasih kalau tak keberatan

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??

jenis jenis kereta mpv

Rifaie said...

silakan :)

Firdaus Ahmad said...

bro..mmg cmni je ke care dia??
aku pkai 215/45..
slalu sagat blah kanan blakang..adoi..


download movie baru

Rifaie said...

so far, inilah solution y aku guna bro

budak dungun said...

salam.. en Rifaei, mintak tolong siket...

masa nak buat ketuk2 tu.. nk ckp mcm mana kat pomen tu dan nk tahu berapa kosnya..

tq

Rifaie said...

mintak dia bukak skru dan klip yang sambung antara bumper blkg dan body blkg..pastu masukkan skru kecik untuk ganti skru dan klip tadi..grind skit kat tyre arch untuk bagi space pada firewall tayar..kos aku buat rm10

shahrul ariffin said...

bro...bole bg tau kat mane bole buat x?sy area puchong n melake

Rifaie said...

alamak bro..area saya aku tak pasti ler. tp aku rasa kalau hang boleh terang apa yang hang nk buat, aku rasa mostly kebanyakan kedai boleh faham..aku buat ni kat kedai ketuk kereta.

Wkai said...
This comment has been removed by the author.
Wkai said...

boleh pakai 225/45/17 kah?

Rifaie said...

boleh..tp bahagian depan nnt tayar sebelah dalam tu akan kena splash guard sikit

PJ said...

assalamualaikum...

klu sagat nih kena ketuk yg blakang ja ka atau dengan depan skali?

sy pakai dpan 215/40/17

dan blakang 215/45/17

mohon d share ilmu ini.. hehee..

Rifaie said...

cdngn saya, jgn ketuk, cuma tukar skru asal bumper belakang tu ja, cari skru y lebih kecil. sbb dalam pemerhatian kt keta rakan2, nmpk gaya punca bunyi sagat tu cuma di bahagian klip skru bumper belakang saja

black_persona said...

mana boleh dapatkan screw kcik dgn clip 2 EN ,mohon share,clip 2 nk kna grind jgk ka????mohon bantuan

Rifaie said...

skru kecil tu kutip di bengkel keta pun blh hehe... clip tu tak perlu grind sgt.

black_persona said...

trima kasih daun keladi ...nanti nk mintak advise lagi....hehehehe...

Kak Bunga said...

tgh mencari rim saiz 17..saiz tayar yg disyorkan 205/45/17 kebanyakannya...sangkut x ek?

Rifaie said...

sangkut atau tak, depend pada sidewall tayar. mcm y guna tayar silverstone atlantis v7, tak sangkut sbb sidewall tayar y melengkung

norzul helmy abu said...

Salam bro, persona awk ni rim size brape..? Tyar brape..?

Rifaie said...

saiz 17, tinggi tayar 45

Rezza Harun said...

Assalam bro..kedai mna yg bro buat 2..bleh share skit x..

Rezza Harun said...
This comment has been removed by the author.
Rifaie said...

kepala batas tuan

Ryanz Azreen said...

Kpla btas area mn tuan

Rifaie said...

kg bakar kapur tuan

KHAIRUL AIZI ANUA said...

salam bro!! just nak tanya sikit sport rim yang awak pakai jejari dia berapa inc 7 @ lebih 8
thanks bro!!

Rifaie said...

7.5jj

encik izzuddin said...

Salam bro. kalu pkai 205/55/r16 ok x? sagat x? stereng boleh pusing abes x? thanks

Rifaie said...

sekarang pakai saiz tu, tak der sagat.

Rifaie said...

tp tgk juga saiz jj rim tu, kalau stkt 7.5 insya Allah ok

Ryanz Azreen said...

Nm kdai bro

Rifaie said...

tak ingat dh tuan, lama dah buat ni, nnt kalau terlintas dpn kedai insya Allah saya tangkap pic.. tp kalu tuan dkt area kulim atau pdg temusu, blh ronda kedai tyr kawasan tu, check kalu diorg ada buat servis fender rolling, kerja lbh kurg mcm ni, tp cara berbeza, lebih kemas

Rezza Harun said...

klu sagat leh buat sndiri je...tpi kena brani la..sy buat sndiri je...lawa cntik molek da..hehe..dh koyak fander pn sangkut lgi..tp puass hati..

Nafis Nawi said...

As salam bro. Kedai dkt kulim kt mana bro? Sbb sy dok kulim tp xtau kt mana tmpat boleh roll fender nih. Bleh bg cdangn & nama kedai ? Kalau boleh skali harga. Thanks :)

Rifaie said...

alamak, saya pun tak pernah buat di kulim, stkt dgr cerita kawan2 ja. insya Allah cuba tgk mana2 kedai sport rim yang besaq2 skit, ada keta2 lowed duk p lepak situ ka hehe... harga dalam 60-90 ringgit.

cucu tok said...

Salam tuan
saya pun pngguna 17 45 dan jj pun sma dgn tuan
Sblum ni sya gna absober oem spring oem x sgkut..
lama2 sangkut..
klu sya tkar heavy duty absober dgn spring heavy duty,, agak2 tuan dpt selesaikan mslah sagat ni tak

Rifaie said...

lama2 sangkut? lepas berapa lama tu? hehe kalau selepas bertahun baru sangkut, biasalah tu, absorber tu tak dah sebagus dulu. heavy duty absorber tu mcm adjustable ke? selalu orang pakai adjustable atau letak buffer utk atasi masalah ni

Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.
din malek said...

Spring buffer jenama amt bole thn 6bln. Jenama osrem dri Germany bole thn 2tahun

din malek said...
This comment has been removed by a blog administrator.
din malek said...
This comment has been removed by a blog administrator.
din malek said...

Nk advise skit bro. Pkai spring buffer...

Unknown said...

Alor setar ad dak Tuan?

Unknown said...

Alor setar ad dak Tuan?

Rifaie said...

saya tak tahu tuan, saya duduk di penang. tapi saya fikir, masa sekarang kebanyakkan kedai tayar dah ada service ni. tuan cuba tanyakan kedai mana y offer servis roll fender di kedai tayar