Skip to main content

Bagaimana menghilangkan sagat untuk rim 17 inci...

satu masalah yang biasa untuk persona yang dipasang rim 17 inci dengan lebar tayar 205 dan ke atas adalah kebarangkalian tayar sagat ke fender kereta... so ada member aku rekomen satu kedai yang boleh selesaikan masalah aku ni, maka aku pun kembaralah ke kedai tu ptg smlm..hasilnya? marvelous, alhamdulillah selesai masalah...



dah sampai workshop


tayar dah dibuka


kerja menanggalkan skru dan klip yang menyambungkan fender dan bumper


inilah klip yang selalu sagat pada tayar, nampak kan kesan hakis tu


kerja grinding pada bucu bumper dan fender


grinding pada fender, sebelum diketuk sedikit


siap grinding


kerja-kerja mengetuk fender


fender yang dh di grinding pada bucu dia, klip dan skru lama diganti dengan skru yang lebih kecil


Comments

Afzainizam said…
saya tertarik dengan tip yang diberikan..( pasang stiker fiber carbon pada bonet).mohon izin kongsi tip tersebut di blog kami... terima kasih kalau tak keberatan

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??

jenis jenis kereta mpv
Firdaus Ahmad said…
bro..mmg cmni je ke care dia??
aku pkai 215/45..
slalu sagat blah kanan blakang..adoi..


download movie baru
Rifaie said…
so far, inilah solution y aku guna bro
budak dungun said…
salam.. en Rifaei, mintak tolong siket...

masa nak buat ketuk2 tu.. nk ckp mcm mana kat pomen tu dan nk tahu berapa kosnya..

tq
Rifaie said…
mintak dia bukak skru dan klip yang sambung antara bumper blkg dan body blkg..pastu masukkan skru kecik untuk ganti skru dan klip tadi..grind skit kat tyre arch untuk bagi space pada firewall tayar..kos aku buat rm10
shahrul ariffin said…
bro...bole bg tau kat mane bole buat x?sy area puchong n melake
Rifaie said…
alamak bro..area saya aku tak pasti ler. tp aku rasa kalau hang boleh terang apa yang hang nk buat, aku rasa mostly kebanyakan kedai boleh faham..aku buat ni kat kedai ketuk kereta.
Wkai said…
This comment has been removed by the author.
Wkai said…
boleh pakai 225/45/17 kah?
Rifaie said…
boleh..tp bahagian depan nnt tayar sebelah dalam tu akan kena splash guard sikit
PJ said…
assalamualaikum...

klu sagat nih kena ketuk yg blakang ja ka atau dengan depan skali?

sy pakai dpan 215/40/17

dan blakang 215/45/17

mohon d share ilmu ini.. hehee..
Rifaie said…
cdngn saya, jgn ketuk, cuma tukar skru asal bumper belakang tu ja, cari skru y lebih kecil. sbb dalam pemerhatian kt keta rakan2, nmpk gaya punca bunyi sagat tu cuma di bahagian klip skru bumper belakang saja
black_persona said…
mana boleh dapatkan screw kcik dgn clip 2 EN ,mohon share,clip 2 nk kna grind jgk ka????mohon bantuan
Rifaie said…
skru kecil tu kutip di bengkel keta pun blh hehe... clip tu tak perlu grind sgt.
black_persona said…
trima kasih daun keladi ...nanti nk mintak advise lagi....hehehehe...
Kak Bunga said…
tgh mencari rim saiz 17..saiz tayar yg disyorkan 205/45/17 kebanyakannya...sangkut x ek?
Rifaie said…
sangkut atau tak, depend pada sidewall tayar. mcm y guna tayar silverstone atlantis v7, tak sangkut sbb sidewall tayar y melengkung
Salam bro, persona awk ni rim size brape..? Tyar brape..?
Rifaie said…
saiz 17, tinggi tayar 45
Rezza Harun said…
Assalam bro..kedai mna yg bro buat 2..bleh share skit x..
Rezza Harun said…
This comment has been removed by the author.
Rifaie said…
kepala batas tuan
Ryanz Azreen said…
Kpla btas area mn tuan
Rifaie said…
kg bakar kapur tuan
salam bro!! just nak tanya sikit sport rim yang awak pakai jejari dia berapa inc 7 @ lebih 8
thanks bro!!
encik izzuddin said…
Salam bro. kalu pkai 205/55/r16 ok x? sagat x? stereng boleh pusing abes x? thanks
Rifaie said…
sekarang pakai saiz tu, tak der sagat.
Rifaie said…
tp tgk juga saiz jj rim tu, kalau stkt 7.5 insya Allah ok
Rifaie said…
tak ingat dh tuan, lama dah buat ni, nnt kalau terlintas dpn kedai insya Allah saya tangkap pic.. tp kalu tuan dkt area kulim atau pdg temusu, blh ronda kedai tyr kawasan tu, check kalu diorg ada buat servis fender rolling, kerja lbh kurg mcm ni, tp cara berbeza, lebih kemas
Rezza Harun said…
klu sagat leh buat sndiri je...tpi kena brani la..sy buat sndiri je...lawa cntik molek da..hehe..dh koyak fander pn sangkut lgi..tp puass hati..
Nafis Nawi said…
As salam bro. Kedai dkt kulim kt mana bro? Sbb sy dok kulim tp xtau kt mana tmpat boleh roll fender nih. Bleh bg cdangn & nama kedai ? Kalau boleh skali harga. Thanks :)
Rifaie said…
alamak, saya pun tak pernah buat di kulim, stkt dgr cerita kawan2 ja. insya Allah cuba tgk mana2 kedai sport rim yang besaq2 skit, ada keta2 lowed duk p lepak situ ka hehe... harga dalam 60-90 ringgit.
cucu tok said…
Salam tuan
saya pun pngguna 17 45 dan jj pun sma dgn tuan
Sblum ni sya gna absober oem spring oem x sgkut..
lama2 sangkut..
klu sya tkar heavy duty absober dgn spring heavy duty,, agak2 tuan dpt selesaikan mslah sagat ni tak
Rifaie said…
lama2 sangkut? lepas berapa lama tu? hehe kalau selepas bertahun baru sangkut, biasalah tu, absorber tu tak dah sebagus dulu. heavy duty absorber tu mcm adjustable ke? selalu orang pakai adjustable atau letak buffer utk atasi masalah ni
Unknown said…
This comment has been removed by a blog administrator.
din malek said…
Spring buffer jenama amt bole thn 6bln. Jenama osrem dri Germany bole thn 2tahun
din malek said…
This comment has been removed by a blog administrator.
din malek said…
This comment has been removed by a blog administrator.
din malek said…
Nk advise skit bro. Pkai spring buffer...
Unknown said…
Alor setar ad dak Tuan?
Unknown said…
Alor setar ad dak Tuan?
Rifaie said…
saya tak tahu tuan, saya duduk di penang. tapi saya fikir, masa sekarang kebanyakkan kedai tayar dah ada service ni. tuan cuba tanyakan kedai mana y offer servis roll fender di kedai tayar

Popular posts from this blog

DIY : Puspakom, Tukar nama dan pemeriksaan sewa beli

Assalam, entri pertama untuk 2015 hehe. Entri ni bukanlah berkenaan kereta aku sendiri, tapi kereta rakan aku, aku diamanahkan untuk buat pemeriksaan B5 dan B7 untuk kereta dia di Puspakom. Dia nak jual kereta secara sewa beli (hire purchase) jadi kena buat dua pemeriksaan ni. 
Apa itu B5? Mengikut laman puspakom Sebelum pindah milik, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori. Pada akhir pemeriksaan, kami akan mengeluarkan laporan B5, yang diperlukan oleh JPJ apabila memindahkan pemilikan kenderaan. Tanpa laporan B5 ni, pembeli tak boleh melakukan proses tukar nama di JPJ, sebab JPJ perlukan laporan B5 untuk proses tukar nama. Laporan B5 adalah berdasarkan carta alir berikut:

Apa itu B7?
Mengikut laman Puspakom Diperkenalkan pada bulan Jun 2011 dan telah diwajibkan di bawah undang-undang dalam usaha melindungi pembeli kenderaan terpakai daripada membeli kenderaan yang tidak sah dari segi undang-undang atau tidak selamat digunakan di jalan raya. Mana-mana individ…

Akhirnya! Servis 80k KM

Assalamualaikum...

alhamdulillah, akhirnya cukup juga modal nak servis untuk 80k, walaupun servis pada mileage 85k, tapi tak kisahlah, asalkan servis :P

ok, setelah ditimbang-timbang, aku memutuskan untuk servis di 3S Juru Autocity. Temujanji pada jam 8.30 pagi dibuat pada 3 Mei 2012. Selesai proses "check in" kereta, aku dihidangkan dengan sarapan pagi, sebakul biskut dan secawan kertas milo hehe...

berikut aku senaraikan "work order" yang aku pilih untuk persona aku, sebagai perbandingan korang boleh rujuk pada post terdahulu, post terdahulu berkenaan servis 80k di Proton

Item dan harga:

1. Procare Basic                         RM66.00
2. Gasket, Drain Plug                  RM3.32
3. Oil filter                                  RM12.22
4. Radiator Coolant                    RM29.29
5. Air filter                                  RM16.71
6. Gear oil                                  RM31.59
7. Procare Advance                   RM150.00
8. Timing belt campro                 …

Enjin Persona Overheat

Assalam, selamat sejahtera.
Saja nak berkongsi pengalaman seorang rakan, yang kereta persona beliau mengalami situasi "overheating". Oleh kerana berlaku di waktu malam, aku cuma dapat buat anggaran yang barangkali radiator kereta ini bocor kerana banyak air yang keluar dari bahagian radiator.



Antara tindakan terawal yang boleh aku buat, aku periksa di rangka kipas radiator dan aircond untuk melihat sama ada dipasang padding atau tidak. Untuk yang tidak tahu apa itu padding pada radiator, boleh rujuk pada dua pautan di bawah.
http://faieelegance.blogspot.com/2011/08/radiator-padding.html
http://faieelegance.blogspot.com/2012/10/info-servis-100000-km-dan-recall-untuk.html
Pemerhatian awal mendapati tiada padding dipasang pada radiator ini. Namun aku tak boleh mengesahkan ketiadaan padding sebagai punca berikutan ruang pemerhatian yang terhad. Waktu pun kian lewat, dari maghrib menganjak ke malam, kereta ditinggalkan di hadapan balai polis yang kebetulan berhampiran dengan lok…