Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2013

Servis di rumah

assalam, selamat berpuasa pada semua umat Islam, khasnya pembaca blog saya. lama tak menaip kerana bertukar kerja dan berpindah ke kampung. bila dah duduk di kampung ni berbeza di duduk di penang yang ada bermacam-macam kemudahan, makanya di sini kena lebih berdikari sedikit. topik kali ini, servis sendiri di rumah, servis untuk mileage 140k km dah. memandangkan cuma servis minor, jadi aku plan buat sendiri, DIY

antara benda yang mustahak kena ada, jack kereta 2 atau 3 tan, spanar saiz 14, spanar oil filter dan timba kosong. lain-lain adalah minyak enjin, penapis minyak enjin, dan penapis udara. 

selesai kerja-kerja jack kereta, cari tempat buang minyak enjin (oil drain), lokasi di sebelah belakang dasar oil sump. jangan salah buka yer, satgi relai kereta lak.

dapatkan spanar saiz 14 dan dengan berhati-hati longgarkan nat drain plug tu. jangan terus tanggalkan nat tu sebab nanti minyak akan terus keluar, kalau kena muka, silap-silap jadi orang minyak nanti.

cari timba, yang boleh tampung …