Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

Akhirnya! Servis 80k KM

Assalamualaikum...

alhamdulillah, akhirnya cukup juga modal nak servis untuk 80k, walaupun servis pada mileage 85k, tapi tak kisahlah, asalkan servis :P

ok, setelah ditimbang-timbang, aku memutuskan untuk servis di 3S Juru Autocity. Temujanji pada jam 8.30 pagi dibuat pada 3 Mei 2012. Selesai proses "check in" kereta, aku dihidangkan dengan sarapan pagi, sebakul biskut dan secawan kertas milo hehe...

berikut aku senaraikan "work order" yang aku pilih untuk persona aku, sebagai perbandingan korang boleh rujuk pada post terdahulu, post terdahulu berkenaan servis 80k di Proton

Item dan harga:

1. Procare Basic                         RM66.00
2. Gasket, Drain Plug                  RM3.32
3. Oil filter                                  RM12.22
4. Radiator Coolant                    RM29.29
5. Air filter                                  RM16.71
6. Gear oil                                  RM31.59
7. Procare Advance                   RM150.00
8. Timing belt campro                 …

Tayar baharu!

assalamualaikum....
penghujung april ni kiranya sesuatu yang amatlah menguji kedalaman poket dan ketebalan duit aku hehe. Alhamdulillah cukai jalan dan insuran dah selamat diperbaharui, agak mahal kerana tak dapat menuntut NCD dek kerana kemalangan tahun lepas, jadi NCD kembali kepada 0%. hehe, jadi hari ini, keluar duit lagi untuk menggantikan keempat-empat tayar goodride aku yang dah haus bunganya. untuk pembelian tayar kali ni, aku tak memperuntukkan lebih masa untuk cari review dan harga yang terbaik, namun aku puas hati dengan apa yang aku belanjakan. 
setelah beberapa survey dibuat di internet, aku memutuskan bajet untuk tayar aku adalah kira-kira rm300 per biji tayar, senarai yang ada dalam pemerhatian aku Dunlop SP Sport, Falken Ziex 912, Hankook V12 dan tayar asal sekarang Goodride.
Jadi awal-awal pagi lagi aku memandu ke sebuah kedai yang aku yakin dengan harga dan perkhidmatannya serta banyak dicadangkan oleh rakan-rakan, Chiang Soon Tyre di pekan Penanti. Agak hampa setel…