Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2012

DIY Wiper Baharu

assalamualaikum...

lama juga tak menaip, sibuk dengan urusan seharian ditambah lagi tak ada sebarang modifikasi/DIY pada kereta aku hehe. tapi tak per, sibuk-sibuk kali ini aku perasan la, wiper pada kereta aku dah teruk dah keadaannya, jadi sempena gaji yang ada baki ni, kenalah belanja sikit untuk wiper kereta.

setelah melakukan beberapa survey, aku terpaku di sebuah kedai yang ada banyak pilihan. daripada yang boneless sampai lah ada frame, dari yang harga rm10 satu sampailah rm65 sepasang. maka aku pun pilih satu brand yang aku yakin iaitu BOSCH. dua sebab je, satu sebab jenama, kedua sebab harga yang berpatutan.
untuk makluman size wiper yang dicadangkan untuk persona ada 21 inci sebelah pemandu  dan 19 inci sebelah penumpang. ada juga tips dari rakan-rakan kata kalau boleh ikutlah saiz yang asal, jangan guna saiz yang terlalu besar sebab dikhuatiri akan membebankan motor wiper sekaligus memendekkan hayat motor wiper kereta anda.




seterusnya, cara pemasangan wiper ini tidaklah ser…