Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

DIY Keyring Dimmer...

assalamualaikum...

kalau korang ingat dalam post lepas, aku ada tunjuk satu picture barang yang aku beli dari proton shoppe..so tadi petang, ada kelapangan skit aku pun mula lah projek DIY. projek kali ni melibatkan keyring ataupun tempat ignition kereta. kalau korang tengok model wira/perdana ada lampu pada tempat slot kunci ni, malangnya kat persona tak der, so aku cuba DIY berdasarkan diagram yang aku dapat dari member forum PPEOC, fuad_ended...

so apa benda yang kena ada?

1. timer ignition key ~ PW547182
2. LED strip
3. wire lebih kurang 1 meter

so punca letrik aku ambik dari lampu tengah punya wiring, untuk tengok wiring tu korang kena buka pillar A sebelah penumpang, ada dua wire warna biru dan merah, itulah wire lampu tengah..tap dari situ, berdasarkan diagram di atas. sorilah aku tak sempat snap gambar masa buat wiring sebab hujan lebat, aku kelam kabut nak siapkan lampu.. hehe

testing testing
aku pasang kat A-pillar
tengok video yer..


next DIY

assalamualaikum...

kebetulan tadi petang tak ada kerja, so pergilah melawat proton shoppe perai, memang hajat nak cari barang untuk next DIY, nak tau apa DIY nya? tunggu....


pilih-pilih mana yang berkenan..hehe

ini parts yang aku beli..

r3 theme in progress

assalamualaikum..kalau dalam post yang lepas aku ada ceritakan yang aku tukar skirting belakang kereta aku ke skirting R3 dari skirting airmaster aku..kali ni aku wat ubahsuai skit pada spoiler dan skirting sisi persona aku. dari airmaster kepada r3.. alasan? sebab nak selarikan dengan tema skirting r3 kat belakang. baru ngam dan tak nampak kacuk sangat. so aku pun dapatkan skirting r3 dan spoiler r3 dari kawan-kawan yang dah tak nak dan nak trade ngan skirting aku. berikut adalah photo-photo kerja menggantikan skirting sisi dan spoiler airmaster aku kepada R3. selamat membelek..hehe