Persona...Terpesona

Tuesday, September 27, 2011

Gila LED balik...

assalamualaikum...

lepas je kemalangan yang meragut lampu kiri hadapan kereta aku, aku dapat la lampu baru..yang tak bestnya DRL aku tinggal sebelah je..so pikir punya pikir, aku cadang nk masuk CCFL..pas survey dan baca forum, aku rasa tak jadi sebab salah satu kos dan lagi satu jangkahayat CCFL dan komponen seperti ballast dan inverter tu sendiri yang tak tahan lama..

so satu lagi alternatif yang biasa orang buat adalah letak LED..memandangkan LED ni banyak sangat style boleh dibuat dan aku pun kempunan CCFL maka aku decide nak buat susunan LED ala-ala CCFL la jugak. so berbekalkan imaginasi, aku pun mula la projek DIY LED aku ni

mula2 buka bumper dulu...



lekat LED




tested ok!




pasang cover lampu balik, test lagi..




pasang balik lampu kat keta..




night view..




lagi night view




day view...









nila hasilnya...walaupun takla nmpk mcm CCFL sangat


Friday, September 23, 2011

Mod yang jarang kita jumpa pada persona...

assalamualaikum...lama tak wat post. so kisah hari ni, sewaktu aku ke proton edar Juru, penang..aku spot satu persona ni..sekali pandang nampak macam biasa, dua kali pandang..ada kelainannya.. cuba korang tengok pic dia..dari belakang, skirting yang dia guna dari proton persona SE..still biasa la tu. tapi antenna dia macam toyota vios..hmm ok ok..tengok spoiler dia, gen2 CPS punya..hah! ni rare skit...aku pun first time tengok..selama ni ada kawan2 tanya, masuk ke spoiler gen2 CPS..ni jawapannya, memang ngam..haha kalau korang tengok lagi betul-betul..badge kat bonet..dari kiri badge CPS, 1.6, Lotus handling..pastu persona R3..memang macam-macam badge ada..hehe