Persona...Terpesona

Sunday, June 26, 2011

DIY Aircond Blower

satu lagi DIY yang kita semua boleh cuba, DIY blower aircond. Blower ni fungsi dia adalah untuk mengalirkan angin aircond ke aircond vent. Untuk satu jangka masa, blower ni akan berhabuk, dan angin yang disalurkan ke aircond vent akan jadi agak perlahan. Ini disebabkan blower jadi lebih berat kerana habuk dan putaran blower menjadi sedikit perlahan.

sebenarnya servis cuci blower ni disediakan di proton edar service pada kos rm70-75. Biasanya servis ni ditawarkan pada mileage 40k km atau 50k km. Biasanya masuk dalam list bila kita wat major service.

Jadi, untuk jimatkan belanja, terutama pada y kurang mampu atau kedekut ~ ini aku la :P, so aku buatlah sendiri, sebab kerjanya tak lah susah mana dan ambil masa sedikit sahaja. So hari ni, aku wat la DIY aircond blower aku..


inilah blower aircond, tmpt dia kt belakang glove box.. korang leh try tgk dari bawah tmpt kaki penumpang depan


ada dua sambungan ke blower, satu ada power cable..tanggalkan dulu


ni yang kedua, paip angin blower, tanggalkan jugak


ada tiga skru pada blower, tanggalkan satu-satu dengan cermat dan berhati-hati


inilah rupa lubang blower


ini lak blower fin yang kita akan cuci


kena buka nat ni untuk pisahkan dari blower


tanggalkan guna spanar saiz 8


makesure blower ni tak kena air, sbb dalam ni ada komponen elektrik


alang-alang dah cuci fin blower tu, cuci sekali aircond filter la.. DIY : http://faieelegance.blogspot.com/2011/06/diy-service-aircond.html


dah siap cuci!


masa pasang balik blower, undur semula langkah-langkah semasa membuka, pastikan sambungan elektrik ke blower dipasang semula...


termasuk sambungan getah angin...


hasilnya? sekarang aircond rasa lebih power mcm masa mula-mula beli kereta. buka pada speed rendah pun dah cukup untuk sejukkan kereta..selamat mencuba!

Thursday, June 23, 2011

rear r3 skirting

kisah bermula lepas aku rasa ekzos aku bunyi bingit sgt..so member aku bagila teori, katanya mungkin sbb tip ekzos tu hala ke bawah so bunyi ekzos jd bingit..so member aku cdgkn tukar ke tip yang straight ke belakang..nk tukar tip, means aku kena tukar bodykit sbb skirt belakang airmaster aku xder lubang untuk ekzos..so lepas survey, aku decide ambik skirt r3..


skirt lama, airmaster


skirt dah tanggal


togel sekejap


standby masuk r3


dah masuk r3


wat ekzos tip


masuk ekzos tip


siap!


ekzos tip aku


bye bye skirting lama

so far selain merubah penampilan belakang, bunyi ekzos pun dah tak bingit mcm dulu :)


Sunday, June 19, 2011

CPS grill mode

sebelum adanya design bumper elegance..selain dari design R3, RS, promote ataupun neo R3..design CPS pun jadi bahan modifikasi kebanyakan pemilik persona, tapi bila dah release elegance, design CPS ni dah dilupakan sbb orang berebut nk bumper dan grill elegance..

sebenarnya aku minat grill CPS ni, mmg niat aku masa beli persona nk ganti grill elegance ngn CPS..sbb nampak lebih sporty..akhirnya aku tukar jugak hari ni..lihat pic di bawah


grill CPS


genuine parts ni


grill elegance aku


elegance CPS ngn Neo R3


siap!

plus DRL lagi

Thursday, June 2, 2011

DIY Service Aircond

assalamualaikum..

ada masa untuk satu jangka masa yang panjang, kita akan rasa aircond kita kurang sejuk sebab blow dari air vent tu rendah sangat..ada yang set blow sampai max speed pun kita rasa tak kuat macam dulu. itu adalah satu symptom aircond filter kereta kita dah berhabuk..so macam mana kita nk cuci aircond filter? berikut adalah langkah2 nya.


duduk kat seat passanger :P


tengok bucu kanan bawah glove box


nampak klip tu? itulah klip aircond filter


tanggalkan klip dengan cermat


yang kelabu tu aircond filter, keluarkan


ni aircond filter yang dikeluarkan, mcm mana korang nk cuci terserah lah.


lubang aircond filter


dah siap cuci, pasang balik


pastikan klip dipasang dengan betul